Probabil ca va mai amintiti cand acum ceva timp (vreo 2 ani si jumatate aproape) anuntam cu surle si trambite aparitia primului meu proiect online in afara de blog. E vorba despre AdCritics lansat impreuna cu ioanADoroftea la momentul respectiv. In timp am mai adunat membri in echipa, unii au mai plecat, si proiectul n-a mers asa cum am sperat. La mijlocul anului trecut m-am hotarat sa o las pe Ioana in charge 100% insa m-am trezit cu o mica problema.
De fiecare data cand trebuia platit hostingul factura ajungea la mine. Am vorbit cu cei de la firma de hosting si s-a rezolvat insa domeniul este tot pe numele meu. Nu mi-am pus problema sa renunt la el la momentul respectiv pentru ca auzisem ca e o procedura anevoioasa de cedare in favoarea altcuiva si de asemenea stiam, se pare prost informat fiind, ca domeniile .ro nu se pot vinde.
Azi am aflat ca nu e chiar asa. Orice domeniu se poate vinde si este si foarte usor sa faci asta. Eu am intrat pe site-ul celor de la Domain Guru si totul mi se pare chiar foarte clar. Domeniile se vand prin licitatie si exista trei tipuri de licitatii din care poti alege: standard, instant si libera. In cazul celei standard doritorul liciteaza o valoare cuprinsa intre un minim si un maxim prestabilite functie de oferta anterioara sau de pretul minim, daca nu sunt alte oferte. In cazul celei instant utilizatorul poate plati doar pretul fix stabilit de vanzator iar in cazul celei libere, utilizatorul poate licita orice suma doreste, cu conditia ca suma oferita sa fie mai mare decat pretul minim prestabilit de catre vanzator.
Ceea ce mi se pare fain e ca licitatiile pot dura pana la 90 de zile. Acestea pot insa expira in momentul in care utilizatorul plateste pretul instant cerut de catre vanzator. De asemenea licitiatiile pot fi finalizate prin tranzactii 100% sigure prin intermediul serviciului de escrow, DomainGuru.ro fiind practic singurul site care ofera un astfel de serviciu in Romania.
Procedura de intermediere de tip escrow poate fi initiata fie de catre cumparator, fie de catre vanzator din sectiunea Contul meu prin click pe optiunea corespunzatoare din dreptul licitatiei (optiunea devine disponibila odata cu incheierea licitatiei). Exista cativa pasi simpli care trebuie parcursi si totul se desfasoara in conditii de securitate (tranzactia este administrata de o terta parte, exista contracte semnate de partile implicate, este verificata proprietatea asupra domeniului, iar continuarea tranzactiei este conditionata de parcurgerea unor pasi anteriori):
1. este verificata apartenenta domeniului si dreptul legal de vanzare/transfer
2. cele doua parti semneaza contractele puse la dispozitie de catre DomainGuru si intocmite de catre un avocat
3. cumparatorul trimite plata in contul escrow
4. vanzatorul transfera numele de domeniu
5. DomainGuru confirma ca transferul domeniului s-a finalizat si trimite plata mai departe catre vanzator
Avantajele utilizarii serviciului de escrow sunt simple: ai tot timpul garantii contractuale pentru toate etapele si procedurile tranzactiei, beneficiezi de ajutor personalizat pentru transferul facil al numelui de domeniu catre cumparator, domeniul se transfera catre cumparator doar dupa ce banii ajung in contul de escrow, vanzatorul este 100% sigur ca primeste banii pentru domeniul vandut.
Ca serviciu aditional, poti sa-ti faci contra cost propria campanie de promovare a licitatiei insa doar pe platforma lor si nu pe alte site-uri. Ar fi fost foarte interesant daca ar fi oferit si o posibilitate de a construi rapid o campanie de PPC pe AdWords/AdSense pentru a putea iesi din platforma si a promova licitatia pe alte site-uri din acest sistem avand de castigat notorietate si platforma insasi. Preturile pt promovarea licitatiilor pe site nu sunt foarte mici, mai ales la pachetele pentru perioade mai lungi si sunt sigur ca multor vanzatori le-ar conveni sa investeasca mai degraba in campanii PPC.
Una peste alta, daca vrei sa vinzi un domeniu, DomainGuru este locul in care ar trebui sa ajungi. E simplu, e sigur si de asemenea e si la indemana. Nu ai de dat decat cateva clickuri si poti realiza imediat cu succes o tranzactie. Si pe langa asta, poti cu banii incasati sa cumperi alte domenii, sa administrezi domenii si sa-ti si protejezi identitatea prin intermediul serviciului Whois Privacy. Cool, nu? Eu chiar am nevoie sa-mi inregistrez un domeniu zilele urmatoare pentru un proiect in care sunt implicat si cred ca o sa optez pentru serviciile lor. 🙂
Iulian Lita a zis
acu sunt curios, chiar recomanzi site-ul asta, sau e doar un advertorial? pentru ca si eu sunt interesat de procedura de vanzare/cumparare de domenii legal, fara smecherii, subtilitati, etc…
Adrian Monoranu a zis
@Iulian Lita: Normal ca il recomand. Mie mi se pare o alegere buna mai ales prin prisma simplitatii si securitatii.
syl88 a zis
deci e un fel de okazii.ro (aceleasi tipuri de licitatii, garantie escrow) in ale domeniilor…
Adrian Monoranu a zis
@syl88: now that you mention it, da, pare oarecum similar sistemul. nu sunt foarte familiarizat cu okazii.ro dar e posibil.
Andrei S a zis
Foarte tare. Felicitari Adrian pentru articol. F bun, util si practic. 🙂
Cristi Lucan a zis
Eu cred ca e doar lipsa de informare si prea multa comoditate.
Transferul proprietatii domeniului de face destul de simplu, este necesar doar sa trimiti o notificare prin posta sau fax prin care proprietarul iti cedeaza domeniul. Daca nu exista incredere intre parti ca se va plati pretul atunci se poate apela la un cont escrow.
Da, trebuie sa faci un contract de vanzare(care nu e musai se fie facut de un avocat, se poate utiliza si un model predefinit), sa trimiti o notificare si sa deschizi un cont escrow la o banca, dar trebuie sa fii prea lenes ca sa spui ca aceasta procedura e complicata si sa nu stii ce inseamna procedura complicata cu adevarat.
gabriel a zis
eu inca sunt la faza cu cumparatul domeniilor 🙂
Kunta a zis
5. DomainGuru confirma ca transferul domeniului s-a finalizat si trimite plata mai departe catre vanzator
Cum se transmite plata pentru ca sunt vanzator si nu am gasit nicio optiune sa adaug un cont ceva?
Ma puteti ajuta?
capdemagar a zis
sal, ai idee cum merge piata de vanzari-cumparari domenii?
renteaza? stii pe cineva (fara nume … desigur) din RO care a facut ceva banutzi din asta? cam cat a scos? cam cat de repede se vinde un domeniu? cam cine cumpara? …. si alte intrebari care nu imi trec acu prin cap :0)
multam anticipat.
Adrian Monoranu a zis
@capdemagar: Sincer nu stiu, nu m-am interesat niciodata. Postul la care ai comentat este unul scris acum cativa ani si nu face referire neaparat la piata domeniilor. Din cate stiu la noi cele mai multe domenii sunt cumparate prin firme de hosting sau direct prin ROTLD. Nu am auzit sa existe servicii similare cu godaddy.com de exemplu. Dar daca n-am auzit eu, nu inseamna ca nu exista … 😉
Alex Marias a zis
DomainGuru e super interesant…
Celor care vand online si trimit colete Ramburs, le recomand Baza Nationala a Clientilor Neseriosi, http://www.ClientiNeseriosi.ro , unde se poate verifica fiecare client nou, se pot adauga cei care nu ridica coletele ramburs si se poate recupera Paguba taxa de transport Tur-Retur, caci multi de obicei accepta sa o plateasca ca sa fie scosi ….
Firmele de telefonie Mobila au Preventel, iar bancile au Biroul de Credit, baze nationale de date cu clientii care au dat tepe in domeniul lor, era nevoie si de o Baza Nationala de date cu teparii Magazinelor Online care nu ridica coletele…
alex catana a zis
Util si practic pentru cei ce doresc sa vanda domenii , oricum din 2011 au aparut o multime de alte site-uri pt licitatii , vanzare domenii ! AR fi util un nou articol pe blog !
Succes
iulian a zis
Domain guru nu mai exista