Stiu, s-a scris deja despre asta, s-au emis pareri, m-am trezit si eu la spartul targului. Scriu insa pentru ca in urma cu vreo 2 saptamani am scris postul asta si toata lumea mi-a sarit in cap. Si pentru ca-mi plac provocarile decente scriu si despre strategia cu care Samsung incearca sa contracareze lansarea iphone 5 de acum cateva zile.
Lansarea iphone 5 a fost un eveniment ultra asteptat care se pare ca a dezamagit multa lume. Ceea ce nu realizam este ca cei dezamagiti sunt fosti fani Apple ce trecusera deja pe Android, respectiv terminale Samsung. Evident, discutam despre clienti indecisi, cei care alearga dupa noutati, oameni care sunt dornici sa incerce ceva nou, public complet nestatornic. Dezamagirea a venit si pe fondul unor asteptari foarte ridicate, relativ normale pentru acest tip de consumator, fundamentate pe dorinta sa de a incerca mereu noutati.
Daca analizam totusi strategia celor de la Apple folosita la lansare lucrurile se aseaza foarte clar. Apple a incercat intotdeauna sa-si atraga clientii pe cu totul alta filiera decat cea a noutatii. Aparent, inovatia a fost mereu cea care a atras insa fidelizarea a venit mereu pe feeling, pe experienta, pe dorinta de a fi intr-o comunitate a celor altfel, diferiti. Acesta este probabil lucrul pe care cei de la Samsung nu l-au inteles sau dimpotriva l-au inteles foarte bine si incearca sa-l speculeze in momentul de fata.
Bun, lucrurile arata cam asa. iphone 5 se lanseaza, apar pe bloguri de specialitate si in social media o gramada de critici, feedback negativ, bla bla. Samsung arunca imediat bomba, un print cu o comparatie intre specificatiile iphone 5 si Galaxy SIII plus headline-ul „It doesn’t take a genius” (nu e nevoie sa fii un geniu, pentru cei care nu vorbesc engleza). How lame is that, vor spune unii, chiar si eu consider atacul destul de penibil judecand la cald dar asta o pun pe seama faptului ca sunt un fan Apple si reactia a fost mai degraba emotionala. Odata trecuta furia subiectivista revin la rationalitatea tipica omului de marketing si analizez mutarea dintr-o perspectiva strategica si imi dau seama ca lucrurile nu sunt facute la intamplare si nici nu e o greseala foarte mare.
Samsung tinteste un grup precis, cel despre care am discutat mai devreme. Cei care vor intotdeauna noutati tehnologice, asa numitii tech junkies. Evident, comparatia nu putea fi facuta altfel decat prin intermediul unor specificatii tehnice; sunt cele care cantaresc cel mai mult in sistemul de evaluarea al acestora. Pe de alta parte, acesti tech junkies au comportament de consum destul de specific si foarte usor de identificat. Pe langa faptul ca isi doresc si fac tot posibilul sa aiba mereu gadgeturile care ii intereseasca, au si o dorinta foarte puternica de a-si confirma achizitiile. Sunt in general persoane care au o nevoie permanenta de se convinge ca au luat decizia corecta. Evident, acest lucru li se trage din faptul ca sunt indecisi si aleg in functie de tehnologie si nu de brand.
Apple pe de cealalta parte beneficiaza de clientii aceia care vor sa fie altfel si care implicit formeaza o comunitate poate mai stransa decat ne-am inchipui, in care legaturile nu sunt neaparat exprimate prin interactiuni, prin prezenta pe forumuri sau prin recomandari facute altora. O comunitate legata de feelingul de a fi altfel, de a sti ca vrei sa iesi din tipare prin lucruri simple, comode, care te fac sa te simti pur si simplu bine. Cam asta e filosofia Apple pe care majoritatea utilizatorilor o impartasesc, evident, cei care o inteleg. Tocmai de aceea Apple nu are nevoie sa reactioneze, o face direct prin comunitatea sa. Iar raspunsul nu poate fi decat unul specific filosofiei Apple. Iata-l mai jos. A, si sa nu uita, raspunsul vine de la fanii Apple si nu de la Apple direct.
Va las pe voi sa trageti mai departe concluzia despre cine are strategia mai buna si astept pareri!
Nu stiu daca o stii pe aia cu: „They are both phones. Just pick one!!!” :))
Toata cearta asta pare putin penibila la prima vedere … tu, Apple, iti faci 90% din piese in fabricile Samsung, apoi te ofuschezi ca Samsung se „inspira” de la tine … pai nu tu i-ai dat mura in gura tot … binenteles, exceptand partea morala, la un astfel de nivel nu se face asa ceva … dar in business e ca in jungla