Dupa ce va anuntam saptamana trecuta ca plec 2 zile sa re-descopar locurile dragi din Bucovina, iata ca revin cu un articol concluziv scris pe parcursul a doua zile. Am tot scris, si am mai scris, si am mai adaugat pentru ca sunt atat de mule lucruri de zis. Doua zile nu-s de ajuns ca sa descoperi adevaratele minuni bucovinene dar am incercat sa va arat tot ce poti face in zona Humorului. Am facut un mic maraton prin zona si am avut mare noroc ca vremea a fost buna, mult mai buna decat anunta prognoza.
Asadar, am plecat vineri seara destul de tarziu din Iasi dupa ce am descoperit in ultima clipa ca aveam inundatie in bucatarie. Mare noroc ca mi-a dat in cap sa intru sa vad care-i treaba. Anyway, dupa aproape 2 ore de sters pe jos si verificat/asigurat ca nu o sa mai fie probleme, ne-am pus la drum. In timp ce in Iasi totul era ok, chiar soare si vreo 22 de grade, cand am ajuns la Humor termometrul arata 10 grade si ploua de ziceai ca-i inceput de noiembrie nu alta. Ma uitam impreuna cu Alina la prognoza de pe accuweather si descopeream ca pentru a doua zi se anuntau furtuni si abia pe duminica ceva soare. Ei bine n-a fost chiar asa. Sambata a fost o zi superba si duminica si mai si. Am prins doar putina grindina pe drumul spre Iasi. 🙂
Vineri seara ne-am cazat la pensiunea Passiflora in localitatea Manastirea Humor. Am ramas surprins de multitudinea de pensiuni aparute in zona si de asemenea de modernizarea zonei. Facusem un revelion prin 2006-2007 acolo si mi se parea o comuna banala si nicidecum vreo statiune turistica. Acum e pensiune langa pensiune si a aparut si un centru de informare turistica foarte modern dar care din pacate nu are un program de functionare prea lung in weekend. La pensiune am primit o camera cu cea mai buna saltea din lume si am dormit ca niste prunci chiar daca la parter avea loc o petrecere de absolvire a clasei … a IV-a. 🙂
Sambata, dis de dimineata, dupa un mic dejun tipic bucovinean, am pornit la drum. Prima oprire a fost Cacica unde va recomand sa vizitati cele doua obiective importante, salina si sanctuarul catolic de peste drum. Noi am inceput cu salina. Nu era prima data cand coboram asa ca stiam ce ne asteapta. Sunt doua lucruri pe care trebuie sa le depasesti: claustrofobia si mirosul de motorina din interior. A, si inca ceva, sa ai o conditie fizica excelenta pentru ca ai de urcat muuuulte scari la intoarcere. In salina sunt mai multe incaperi amenajate printre care: o sala de bal, un teren de sport, un lac in miniatura si o sala de relaxare. De asemenea, relativ aproape de suprafata exista si un mic sanctuar amenajat inca din perioada exploatarii salinei (vezi galerie foto).
Am petrecut cam o ora in mina dupa care am iesit la aer. Salina face parte dintr-o baza de tratament si am vazut foarte multi parinti cu copii, chiar de varste foarte fragede, care coborau in mina probabil pentru a inhala aerul „sarat”. E pacat ca nu e suficient de mult promovata si ca nu exista si un ghid pentru ca salina are o poveste foarte interesanta pe care o puteti citi aici.
Peste drum de salina se afla sanctuarul catolic Cacica, o minunata ctitorie de la inceputul secolului trecut. Biserica este remarcabila privita din exterior iar cand pasesti pragul ai impresia ca intri intr-o catedrala catolica din Roma. Totul este imaculat, pastrat impecabil, iar statuia lui Papa Ioan Paul al doilea pare ca vrea sa-ti spuna una din pildele sale. In spatele bisericii se afla un altar foarte interesant ce nu trebuie ratat iar prin lateralele bisericii se poate pasi pe drumul crucii. Mai multe detalii gasiti pe pagina oficiala a sanctuarului, adica aici.
De la Cacica ne-am intors in Humor, mai precis la Voronet. Raman la opinia mai veche ca este absurd sa ceri taxa de intrare si taxa foto (atentie, doar pentru exterior, pentru ca in interior nu este permis fotografiatul sau filmatul … explicatiile fiind din cele mai stupide, cum ca flash-urile dauneaza picturilor :|) la manastiri dar am platit-o si am patruns in curtea interioara a manastirii. Intotdeauna mi-a placut Voronet-ul pentru linistea sa. Te asezi pur si simplu pe banca si asculti maicutele cum explica povestea picturii ce reprezinta judecata de apoi de pe peretele exterior. Am stat cam jumatate de ora si am ascultat de vreo 3 ori povestea dar parca nu ma mai saturam. Relax total!
Am ramas oarecum neplacut surprins de „comercializarea” zonei odata cu dezvoltarea turistica. Nu se mai poate ajunge cu masina in parcarea mare de langa manastire, drumul fiind blocat de mici comercianti cu obiecte de artizanat. In schimb exista o noua parcare, evident cu taxa (3 lei/h), mai jos. Totul se plateste. Cat despre comercianti, am aruncat o privire peste preturile produselor si e clar ca sunt umflate doar pentru turistii romani cu dare de mana si pentru straini. Clasic romanesc, si dupa aceea ne miram de ce nu mai pretuim valorile traditionale.
La recomandarea lui Cristi am oprit pe drumul de intoarcere spre Humor la pensiunea Casa Elena si am servit un pranz pe cinste. Ciorba de fasole cu afumatura in coaja de paine, bulz cu lapte acru de casa si chirosti cu branza (coltunasi pentru neinitiati). Abia ne-am ridicat de la masa … dar pot sa va recomand cu incredere restaurantul pensiunii. 🙂 De acolo am pornit catre partia Soimul cu gand sa urcam putin cu telescaunul dar acesta nu functiona (nu am aflat daca functioneaza doar iarna sau daca nu functiona atunci) asa ca ne-am intors in Humor. Pe drum am trecut si pe langa Rezervatia Paleontologica Piatra Pinului unde daca esti atent poti gasi fosile de pesti si plante.
Intorsi in Humor am incercat sa vizitam Muzeul Obiceiurilor Populare dar era inchis asa ca ne-am intors la pensiune sa ne odihnim putin. Am aflat insa ca urma sa fie o nunta in seara cu pricina asa ca ne-am intors in Humor sa ne mai obosim un pic in asa fel incat sa cadem franti la intoarcere si sa nu mai auzim muzica de la nunta. Am vizitat complexul Arinis la care nu mai fusesem pana acum. Am ramas foarte placut impresionat de investitiile facute in zona. Bazinul acoperit, strandul de dimensiuni considerabile, parcul, patinoarul all-season si parcul de aventura mi-au facut o impresie foarte buna. Le puteti vedea si voi in galeria foto de mai jos. De asemenea, parcul Arinis se continua si peste apa Moldovei cu o zona de promenada foarte placuta prin padurea de la poalele partiei Soimul, zona extrem de populata de biciclisti de toate varstele.
Cred ca am stat vreo doua ore prin parc si nu ne-am plictisit deloc. Imi pare rau ca n-aveam costumele de baie la noi pentru ca tare-mi mai facea cu ochiul piscina acoperita. Am facut insa un calcul scurt si am realizat ca decat sa cheltui o gramada de bani in Iasi intr-un weekend mai bine trag o fuga la Humor. 2 cupluri intr-o masina, cu plecare de sambata de dimineata si intoarcere duminica seara, 2 zile de plaja si balaceala (20 lei intrarea/pers. pe zi fata de minim 35 in Iasi) plus o noapte de cazare iesi foarte convenabil. Unde mai pui ca ai parte si de aer curat, mancare excelenta si posibilitatea de a mai vizita si cateva atractii din zona.
Ne-am restras la pensiune unde din nou am dormit foarte bine dupa o cina luata afara pe terasa in compania greierilor. Dimineata ne-am trezit devreme, am servit micul dejun si am plecat din nou in explorare. Am vizitat manastirea Humor despre care n-am aflat mare lucru pentru ca nu era ghid disponibil. Apoi ne-am indreptat catre localitatea Ciprian Porumbescu pentru a vizita casa memoriala a compozitorului si muzeul dedicat acestuia. Am nimerit cum nu se putea mai bine pentru ca fix in weekendul trecut avea loc comemorarea acestuia si avea loc un mic festival. Mare forfota, primarul, deputati, vizite de la judet, toate cele. Mi-a placut insa faptul ca am vazut oameni ce participau la slujba de duminica de la biserica din sat imbracati in port popular. Cool!
Dinspre Stupca (Ciprian Porumbescu) am pornit catre Suceava pentru ca vroiam neaparat sa ajungem la Cetatea de scaun a Sucevei si la Muzeul Satului Bucovinean. Stiam de acum cativa ani ca la cetate se efectuau lucrari de reconstructie si eram curios sa vad stadiul acestora, sa fac o comparatie cu ceea ce s-a facut la Cetatea Neamtului. Din pacate lucrarile merg lent si e un adevarat santier acolo. Insa tot merita admirata maretia cetatii de odinioara. Langa cetate se afla muzeul despre care va spuneam. Din pacate n-am intrat pentru ca era aglomeratie mare, avea loc si acolo un mic festival si de asemenea era plin de miri si mirese care se fotografiau iar noua ni se parea ca eram mereu in cadru. 🙂
Am incheiat astfel vizita noastra prin Bucovina pentru ca la intoarcere, desi vroiam sa punctez si Muzeul Apelor din Falticeni, am prins o ploaie torentiala care s-a lasat si cu grindina asa ca n-am mai oprit. Oricum Falticeniul e orasul in care am bunici, unchi, matusi, veri si mi-am petrecut o groaza de timp acolo asa ca va povestesc alta data cum e la muzeu. Totusi, daca sunteti in zona, nu ratati, e foarte interesant, imi aduc aminte ca eram fascinat de mic copil de morunul urias expus in holul acestuia.
Ca alternative de vizitare recomand traseul Gura Humorului, Vama, Moldovita, Palma, Sucevita, Arbore, Punta, Radauti, Suceava. Aveti multe obiective de vizitat dar va trebuie o zi intreaga. Cred ca la urmatoarea excursie in zona o sa va povestesc si despre acestea. Bucovina ramane pe departe cel mai frumos loc din Romania si il recomand cu caldura tuturor romanilor inainte de a se indrepta catre alte tari. Daca n-ati fost in Bucovina, dragi prieteni, n-ati cunoscut Romania cu adevarat. Stiu, sunt de-al locului si e normal sa trag spuza pe turta mea dar credeti-ma pe cuvant, o excursie aici nu se uita niciodata. Le multumesc celor de la Silva pentru ca mi-au facilitat aceasta excursie si ma bucur ca am revazut aceste locuri. La Humor ma voi intoarce cat de curand pentru un weekend de relaxare la piscina si o masa copioasa la Casa Elena! 🙂
Si pentru ca si voi sa puteti descoperi Romania pitoreasca, cu ochiul liber sau prin vizorul aparatelor de fotografiat, Silva vine cu o solutie simpla. Bei bere si castigi excursii in destinatii de vis de la noi din tara. Campania se desfasoara in perioada 15 Aprilie – 15 Iunie 2013 si pack-urile participante la promotie sunt sticla 0.5L, PET-ul de 2L si doza 0.5L, care ascund sub capac sau cheita un cod pe care consumatorii il pot trimite prin sms la la numarul 1833 sau incarca pe site-ul www.beresilva.ro pentru a participa la tragerea la sorti care le poate aduce o excursie intr-una din locatiile deosebite ale Romaniei.
Marina a zis
Superbele pozele! M-ai convins, cred ca anul acesta renuntam la Grecia si facem un tur prin ROmania. De mult imi doresc sa vizitez frumusetile noastre…