Asa cum probabil ati observat, vara aceasta am lipsit mai bine de o luna de pe blog si cred ca e timpul sa va povestesc pe unde am umblat. Ei bine, anul acesta am dat Grecia pe Croatia. Prima concluzie, ca un mare fan al insulelor grecesti ce sunt, Croatia nu se ridica la acelasi nivel dpdv al peisajelor si plajelor. Insa Croatia e cu totul alta poveste cand vine vorba de alte aspecte pe care urmeaza sa le detaliez in postul ce urmeaza. Sunt multe de zis dar prefer sa scriu un singur post si nu mai multe precum am facut anterior despre Lefkada. Din pacate timpul nu-mi permite sa realizez un nou foileton si va trebui sa va chinui cu o postare lunga. Asa ca inarmati-va cu rabdare pentru ca merita!
Aventura noastra a inceput pe 28 iulie la ora 6 dimineata. Proaspat intors de la o nunta, am urcat in masina si am pornit spre Motca unde trebuia sa facem jonctiunea cu inca un cuplu din cele 4 cu care urma sa ne petrecem vacanta. A urmat un dum lung pana la Budapesta pe care am regasit-o la fel de interesanta ca si la vizita anterioara din 2008. Am dormit in centru la un hotel destul de ascuns dar in acelasi timp cu acces la unul dintre cele mai importante bulevarde. Ne-am plimbat putin prin centru, a doua zi am urcat din nou la Citadela pentru ca Alina nu fusese niciodata in Budapesta si pe la 11.30 ne-am imbarcat cu destinatia Zadar. Drumul pe autostrada nu se compara cu cel parcurs cu o zi inainte, asa ca in cam 7 ore am ajuns la destinatie, asta in conditiile in care am prins niste furtuni in apropiere de Zadar de ziceai ca vine sfarsitul lumii. In orice caz, nu recomand parcurgerea drumului de la Iasi la Zadar dintr-un foc pentru ca Romania te rupe si chiar daca intri apoi pe autostrada, drumul e monoton si poti adormi la volan foarte usor, mai ales noaptea sau spre dimineata (vorbeste experienta inregistrata anul trecut la intoarcerea din Grecia cand am condus 23 de ore in continuu).
Trebuie sa recunosc ca peisajul care te intampina e interesant. Nu deosebit de spectaculos, cel putin nu cel de la intrarea in Zadar. Practic se trece printr-o serie de tuneluri si apoi se coboara spre mare destul de mult. Panorama e interesanta, asa cum am zis dar nu la fel de spectaculoasa precum cea din insulele grecesti. Croatia are un pic mai multa vegetatie verde ca Grecia, nu e asa uscaciune, insa marea nu e la fel de albastra. Sigur, fiecare loc are frumusetea lui, asa ca am sa ma abtin din a mai face comparatie cu Grecia la tot pasul. 🙂 Zadar nu e neaparat o statiune turistica, e un oras destul de marisor, cred ca are in jur de 100.000 de locuitori si se desfasoara pe o serie de coline care coboara incet catre mare. Zona portului cuprinde si orasul vechi, foarte placut despre care am sa vorbesc mai tarziu. Altfel, e un oras tipic mediteranean cu constructii nu prea inalte, cu stradute intortocheata si cu un aer deloc comunist (desi Croatia, ca fosta republica iugoslava a fost totusi parte din fostul bloc comunist).
Din pacate am avut probleme cu cazarea si a trebuit sa schimbam. Datorita furtunilor violente, pensiunea la care trebuia sa stam a avut ceva probleme cu canalizarea si o mica inundatie asa ca a trebuit sa ne descurcam repede. Booking-ul ne-a salvat insa destul de greu pentru ca peste 90% din locurile de cazare erau ocupate si nu am avut prea multe alegeri. Era si 7 seara asa ca am ales rapid o varianta. N-a fost cea mai stralucita si destul de scumpa, trebuind sa mai platim in plus vreo 172 de euro de camera, asta in conditiile in care ramasesem cu o mica paguba si de la cazarea anterioara. In fine, ne-am cazat la o pensiune despre care nu merita sa mentionez pentru ca nu o recomand. Cam o stea jumatate, fara mic dejun, fara sifonier in camera, fara lenjerii schimbate, cu prosoape mici si cele mari aduse doar dupa insistente deosebite, totul la 55 euro pe noapte. Dar … asta e Croatia, dpdv al cazarii nu trebuie sa va asteptati la conditii extraordinare si trebuie sa fiti pregatiti sa scoateti din buzunar ceva banuti. Nu ma pot abtine, mai mult decat in Grecia. :))
O alta problema e clima. Am prins o vreme destul de ciudata, schimbatoare. Croatia e o tara de coasta si furtunile nu sunt un lucru neobsinuit. Insa partea buna e ca vin si pleaca dar e suficient ca sa-ti strice ziua. Solutia e simpla, te urci in masina si pleci spre sud unde sigur vremea e altfel. Noi am facut asta in 2 zile si la doar 70 km spre sud, la Sibenik, era soare si frumos, in timp ce in Zadar se rupeau norii. Oricum, conform spuselor gazdei noastre, anul acesta a fost o vreme teribila si au avut pierderi mari din cauza furtunilor. Se pare ca in mod obisnuit vremea e mult mai prietenoasa. In fine, trecand peste acest aspect, chiar daca ploua sau nu e foarte cald, in Croatia nu prea ai cum sa te plictisesti fiindca e mereu ceva de vizitat. Avantaj Croatia aici.
Ca sa fiu mai operativ si sa va fac lectura mai usoara, am sa va spun ce e de facut/vazut in zona Zadar – Split.
1. Zadar – orasul vechi. Placut, cu arhitectura cu puternice influente italiene. E situat pe o limba de pamant, un fel de mica peninsula si e brazdat de alei si stradute pe care nu se poate circula cu masina. Poti face turul dar in afara zidurilor si sunt probleme mari cu parcarea mai ales in weekend pentru ca vin foarte multi croati din Zagreb sau alte zone si totul e full. Toate parcarile sunt cu taxa pana la 10 seara si se dau amenzi. Nu e foarte ieftin, cam 12 kuna (adica 1,75 euro pe ora) dar se mai gasesc si cu 10 kuna. In orice caz, dupa ce gasesti un loc sa lasi masina, iti recomand sa intri pe aleile inguste, ulite cum le zic ei, si sa nu te limitezi doar la „Larga Ulica”, adica aleea principala, pentru ca cele mici si laturalnice sunt mai interesante. Pe cea principala au loc tot felul de spectacole, street art, concerte etc si e foarte foarte aglomerat. Exista 2 piatete, una la intrare unde se afla si un muzeu etnografic ce merita vizitat si una la catedrala unde sunt si vestigiile romane. Acolo va recomand sa urcati in Bell Tower pentru o panorama deosebita asupra intregului oras. Un al loc de vizitat este renumita orga marina (engl. Sea Organ) despre care va recomand sa cautati clipuri pe Youtube pentru a intelege mai bine cum sta treaba si tot acolo veti gasi o chestie faina numita Tribute to the sun, un soi de cerc cu celule fotovoltaice care se incarca ziua iar noaptea se aprind niste spoturi care lumineaza de jos in sus. Cred ca reactioneaza la presiune, atunci cand calci pe acestea, sincer nu prea ma pricep, dar e interesat si merita vazut. Despre zona respectiva se spune ca de acolo se vad cele mai frumoase apusuri insa nu pot sa zic ca m-a lasat fara cuvinte. I’ve seen better, dar merita incercat. Noi am fost de 2 ori.
Am si ceva recomandari culinare pentru cei interesati. Toate restaurantele servesc mancare italieneasca si nu prea exista feluri traditionale. Exista un fel de tocanita de peste cu biban de mare dar nu a fost prea stralucita din cate am inteles (eu nu prea mananc peste asa ca n-am incercat-o personal). Pizza, pastele si fructele de mare sunt foarte bune, la fel si steak-urile de vita. Ei mai au si un fel de mititei mai uscati ca ai nostri, din carne de vita si fara usturoi, care se cheama cevapcici si sunt buni, merita si aceia incercati. Se gasesc la orice restaurant. Va recomand restaurantele din zona tribunalului, mancarea e buna, zona usor de gasit si servirea foarte ok (apropo de asta, in alte locuri am avut parte de experiente neplacute, chelneri ciufuti, produse adaugate in plus pe nota de plata etc.). Daca vreti „traditional dish”, mergeti spre sud din zona tribunalului si o sa dati peste o taverna traditionala undeva pe dreapta, nu-i mai retin numele. Intrebati localnicii de la magazine, sunt ok si va indruma bine.
Zadar nu are cine stie ce plaje, sunt inguste si multa lume prefera uneori sa se bronzeze pe faleza insa e incomod sa te asezi pe dalele de piatra. Luati-va gandul de la sezlonguri pentru ca nu sunt. Marea e asemanatoare cu marea noastra si destul de adanca. Aveti nevoie de papuci de apa neaparat pentru ca sunt pietre ascutite si posibil arici de mare cu care nu doriti sa aveti aventuri.
2. Sibenik. Probabil cea mai faina statiune in care am fost in Croatia. E un orasel la vreo 75 de km sud de Zadar. Se poate ajunge rapid pe autostrada sau pe drumul de coasta daca mergeti cu un scuter sau nu aveti chef sa platiti autostrada (nu e cu vignetta ci cu plata pe km si nu e deloc ieftina). E relativ aproape de o alta atractie despre care va voi povesti imediat – parcul national Krka. Sibenik e superb prin constructia sa pe coasta. Practic orasul e in panta si aleile inguste sunt de fapt scari pe care trebuie sa urci. In varf se gaseste un castel care a fost de curand renovat si in interior s-a amenajat un teatru in aer liber unde au loc spectacole. De sus panorama este deosebita si merita sa urcati. Accesul e cu bilet dar costa cam 20 de kuna ceea ce inseamna sub 3 euro. Din cate am inteles orasul e „patronat” de Sf. Mihail, existand si o catedrala inchinata acestuia, foarte interesanta, insa pe care nu am vizitat-o pentru ca erau grupuri mari de turisti care mereu au prioritate. Am preferat sa urcam la castel si sa ne plimbam pe stradute. La fel ca si in Zadar, exista multe restaurante interesante insa am gasit in sfarsit unul la care plating-ul a fost pe masura. Nu i-am retinut numele dar e undeva in zona de jos, spre mare. Faleza arata mai bine ca in Zadar si sunt mai multi turisti straini, in special nemti si americani.
3. Split – al doilea oras ca marime din Croatia. Totul e vopsit in culorile lui Hajduk si oamenii sunt nebuni cu fotbalul. Toti peretii blocurilor, toate panourile de pe autostrada sunt vopsite cu mesaje pentru echipa favorita iar autoritatile au hotarat sa ofere spatii pe panouri publicitare pentru a transmite mesajele galeriei pentru a opri vandalizarea. E nebunie curata! In fine, intrarea in Split e impresionanta. La fel, tuneluri si viaducte iar panorama asupra orasului e magnifica. Am ajuns destul de rapid in centrul vechi, aflat evident in zona portului. E mult mai multa animatie ca in Zadar si Sibenik. Foarte multe vase care acosteaza, mii de turisti care dau navala pe chei, un adevarat vacarm. Initial am fost putin deranjat de tot zumzetul acela pentru ca a trebuit sa trecem exact prin zona de maxim trafic si am parcat langa autogara. Am intrat insa repede intre zidurile orasului vechi unde ne-am pierdut intr-un furnicar de oameni. Ne-am acomodat instant, nici n-aveam cum altfel. Am luat la pas toate stradutele intortocheate, am intrat in toate magazinele de suveniruri si ne-am infruptat cu niste sandvisuri interesante si inghetata. Apropo, in Croatia am mancat cea mai buna inghetata EVEEEEEEEEEEEER! Daca ii vine cuiva in gand sa faca un business cu inghetata in RO, ii recomand sa dea o fuga in Croatia si sa stabileasca niste parteneriate pe acolo.
Tot in Split am trait si o experienta mai extrema. Am urcat in turnul catedralei locale, care spre deosebire de cel din Zadar, e gol pe dinauntru. Scarile sunt pozitionate pe interior dar lipite de pereti iar clopotele sunt undeva jos, la primul nivel. Sus exista o platforma de metal de pe care poti admira panorama. Partea extrema e ca scarile sunt tot de metal, sunt un milion de turisti care urca si coboara si nu pot trece 2 persoane una pe langa alta pe scari. De asemenea, tot turnul este construit cu ferestre uriase (fara geamuri) si vantul bate foarte tare. Pe masura ce urci mai sus simti ca te ia pe sus si iti vine sa te tii de orice. Aproape ca erau sa-mi zboare din buzunarele pantalonilor telefonul si portmoneul. Sus era nebunie, toata lumea isi facea selfie-uri, panorame si se auzea un „WOOOOOOW” continuu. Merita incercat doar pentru a vedea fetele americanilor.
4. Parcul National KRKA – cascade si lacuri prin padure. Nu prea poate fi descris in cuvinte asa ca va las sa urmariti pozele de la final. Am ajuns tot pe autostrada din Zadar. E situat de cealalta parte a autostrazii fata de Sibenik si este practic un parc natural construit intr-un mic estuar format de un rau ce se varsa in mare la Sibenik. Se poate ajunge cu vase de nu foarte mari dimensiuni si pe apa (am vazut iahturi si catamarane ancorate in estuarul respectiv) insa mai sus, spre cascade se merge cu vaporase mici sau pe jos cca 4 km. Nu se merge cu masina pentru ca ar fi probabil nebunie curata cu parcarea acolo. Se plateste un bilet de intrare pentru tot parcul inca de la imbarcarea pe vaporas si costa cam 15 – 20 euro de persoana, nu mai retin exact desi am pastrat biletele pe undeva. Calatoria cu vaporasul dureaza cam 15-20 min si debarcarea se face la baza zonei cu cascade. Practic e o cascada foarte mare iar jos este un fel de piscina naturala in care e un furnicar de oameni care fac baie si milioane de poze. Tot jos se poate face si plaja desi cam toata lumea e in apa. La fel, trebuie neaparat papuci de apa si multa multa atentie. Nu e indicat pentru cei care nu stiu sa inoate foarte bine pentru ca stancile sunt inselatoare. Poti intra in apa si dintr-o data sa te trezesti intr-o groapa de 2 – 3 metri iar langa sa fie o stanca pe care unii stau cocotati si apa iti pare pana la genunchi sau brau. Curentul este foarte puternic si e greu sa inoti in amonte dar cam toti incearca. Exista un fel de cordon de care nu e bine sa treci dar toata lumea se chinuie sa ajunga acolo pentru ca e cel mai apropiat loc de cascada. De ajuns acolo nu e greu, mai nasol e cand te intorci pentru ca apa are tendinta sa te duca la vale si nu prea te poti agata de stanci ca sa iesi. Risti sa te si izbesti de acestea daca nu esti atent sau bun inotator.
Dupa baia in cascada, am traversat zona pe un pod si apoi am urcat pe langa cascada sa vedem ramasitele primei hidrocentrale din lume, zice-se. Apoi mai sus este o mica biserica si o zona cu un restaurant pescaresc bun. Au pastravarie si poti manca peste proaspat insa eu m-am delectat cu o ciorba de vacuta aproape la fel de buna ca in Romania. Stiu, suna aiurea ca m-am dus pana acolo si am mancat tot ce se mananca la noi, dar repet, nu imi place pestele si ma saturasem de pizza si paste. Apoi urmeaza un traseu prin padure printre iezere si cascade. Nu este insa o padure ca ale noastre, ci una mai degraba tropicala cu smochini si arbori mai mici, iar apa e de un turcoaz impresionant. Peste tot vezi pastravi, serpi, tritoni, salamandre, pasari de tot felul. Traseul e amenajat destul de bine, exista un podet de lemn pe care se merge si nu ai nevoie de incaltaminte speciala. Eu spre exemplu am facut traseul in slapi, desi aveam si alte incaltari la mine. Traseul iti ia cam o ora cu tot cu pauze de poze, fara masa. Deci toata excursia cu tot cu drum dus-intors de la Zadar iti ia cam 6 ore. Pentru cei care doresc sa eficientizeze la maxim, Krka si Sibenik se pot face in aceeasi zi daca plecati devreme, adica pe la 8, din Zadar.
5. Zaton – un resort bun de plaja. Daca vreti sa faceti plaja si sa va simtiti ca la mare, va recomand Zaton. E o localitate in care gasiti un resort foarte fain. Se plateste acces 150 de kuna pe masina pe toata ziua sau 30 de kuna de persoana daca mergeti cu autobuzul sau scuterul sau bicicleta. E plin de nemti si olandezi si totul e curat si bine organizat. Practic sunt niste vile meditarneene foarte faine intre pini, o zona comerciala cu restaurante si magazinase, un supermarket, terenuri de tenis si fotbal, piscina si zona de plaja impartita in 3 subzone. In dreapta exista un dig si langa acesta e o zona amenajata pentru copii cu tobogane si tot felul de alte nazbatii plutitoare pentru care se plateste bilet vreo 10 kuna. In mijloc e zona de plaja propriu-zisa si apa e cam ca la Mamaia. Mergi vreo 200 m pana sa ajungi la apa pana la piept. E nisip si asta inseamna ca nu ai nevoie de papuci de apa, se fac tot felul de activitati de gen aqua gym, se joaca mingea, se inoata, e o adevarat aglomeratie. In stanga e zona cu sporturi nautice si un alt dig de unde poti sa faci sarituri si alte nebunii. Pe langa dig poti sa faci si snorkeling dar trebuie sa fii atent sa nu fie marea prea agitata pentru ca nu deloc placut sa te atingi de pietrele alea pline de alge.
In resort poti sa stai lejer o zi intreaga. Ai restaurante, ai cafenele, ai servire pe plaja, muzica … ma rog, cam ca la noi, insa cu mult mai mult bun simt. Noi am fost in 2 zile acolo insa a doua zi ne-am cam plictisit. Daca aveti copii, e fain pentru ca sunt multe activitati pentru cei mici, exista animatori, se canta, se danseaza, se organizeaza competitii si tot felul de alte chestii. In rest, lancezeala pe sezlong. Apropo, si ala e vreo 20 de kuna, adica vreo 2,9 euro.
6. Zagreb – probabil cea mai faina capitala din est. Trebuie sa va povestesc despre Zagreb. Desi am stat maxim 2 ore pe ceas, am ramas fara cuvinte. Vreau sa mai merg o data pentru ca e pur si simplu fantastic. Centrul orasului este mai fain decat Budapesta si Viena la un loc si mult mai animat. Totul pare plin de viata si nu neaparat pentru ca sunt turisti, ci pentru ca asa sunt croatii. Ai impresia ca esti in Italia si nu in Croatia. Noi am ajuns cam pe la 10, toata lumea era la cafea. Apoi au disparut toti pe la treaba insa zumzetul s-a pastrat. N-am apucat sa vizitam prea multe obiective pentru ca eram pe fuga dar merita sa ajungem din nou acolo. Ne-a convins!
Per ansamblu Croatia mi-a lasat impresia de tara moderna. Cuvantul de ordine e curatenia. In afara de zidurile care sunt pline de grafiti cu Hajduk Split si Dinamo Zagreb, totul e curat, la locul sau, ingrijit. De asemenea, stiu sa pretuiasca mostenirea lasata de stramosii lor, stiu sa o puna in valoare. Comunismul si razboiul par sa nu-i fi afectat prea mult. Am vazut case ciuruite de gloante si am aflat ca sunt case in care locuiau sarbi si ca au primit o ploaie de gloante dupa ce sarbii au facut macel in zona de nord-est a Croatiei. E o tara destul de ieftina ca trai de zi cu zi, insa cazarea mi se pare scumpa si relativ proasta in comparatie cu preturile. Aici se cam aseamana cu noi din pacate. De asemenea, oamenii, odata ce intri mai mult in vorba cu ei, ne cam seamana. Se plang ca e greu, ca nu au bani, ca viata e scumpa si ca inainte era mai bine. Tinerii in schimb sunt mai relaxati si par sa nu fie asa de posomorati ca ai nostri. Potential turistic au o gramada si se vede ca sunt ajutati si de infrastructura. Au autostrazi excelente, aeroporturi, porturi si sistem de transport bun asa ca turistii nu sunt intampinati cu probleme.
Pentru cei interesati de a vizita Croatia, recomand sa mergeti cu automobilul. Nu e foarte departe. Va recomand un concediu de minim 2 saptamani si traseul sa inceapa mai din nord si sa va indreptati spre Dubrovnik in sud. Va recomand sa va intoarceti prin Muntenegru pentru ca am inteles ca este superb si merita vazut. Urmeaza sa-l vizitam si noi in anul care vine sau peste 2 ani. In felul acesta nu veti face un drum plictisitor la intoarcere. Noi am ratat si parcul national Plitvice insa e destul de asemanator cu Krka asa ca am decis sa nu mai mergem. Next time. 🙂 E undeva intre Zadar si Zagreb, dar trebuia sa ne abatem din drum vreo 100 de km si sigur trebuia sa ramanem peste noapte iarasi in Budapesta iar bugetul nu ne mai permitea. La intoarcere am dormit la Sibiu la fratele meu. Romania mereu surprinzatoare ne-a intampinat cu un drum infernal intre Nadlac si Sibiu, numai curbe si plin de tiruri si fratii nostri ‘talieni care se intorceau de la munca pe la casile lor.
Va las cu niscaiva poze si sper sa fi avut rabdare sa ajungeti pana aici. Sigur am omis o gramada de detalii interesante dar asa imi trebuie daca am fost lenes si nu am scris imediat dupa ce m-am intors. Va mai spun in privat una alta, daca doriti.
Foarte frumoasa descrierea dumneavostra , benefica pentru o noua incursiune a noastra in Croatia!
Poze foarte frumoase,felicitari pentru concediu!