Am evitat sa ma pronunt in cazul Rosia Montana si al protestelor ce au loc in Piata Universitatii in ultima vreme. Am facut-o intr-un final printr-un status pe Facebook care a generat o discutie despre naivitatea romanilor si acum ma simt obligat detaliez. Cu riscul de a fi catalogat drept unul dintre bloggerii aflati pe statele de plata ale RMGC ma apuc sa scriu articolul de fata si sper sa se inteleaga foarte clar care e pozitia mea vis a vis de situatia ce se deruleaza in momentul de fata. Am citit si rascitit pareri pro si contra exploatarii de la Rosia Montana, despre poluarea cu cianura, despre stupidele amenintari ale Gabriel adresate statului roman, despre incompetenta lui Ponta si ironiile lui Basescu etc. Concluzia mea o gasiti incepand cu paragraful urmator.
Suntem un popor de oameni naivi. Da, NAIVI. Suntem naivi pentru ca noi inca mai credem ca toata povestea asta cu Rosia Montana este un subiect de interes national. De fapt e o mare iluzie, o fantasmagorie prin care tinerii intelectuali si nu numai, sunt tinuti ocupati. Am intrat intr-un joc perfid in care suntem niste simpli pioni fara valoare. Avem falsa impresie ca suntem importanti, la fel ca si pionul de pe tabla de sah: are mobilitate, dar este primul sacrificat si pus la inaintare. Suntem atat de naivi incat chiar credem ca protestele si micile victorii vor aduce Romaniei si romanilor un viitor mai bun, dar e fals. Cat timp voi sunteti ocupati cu protestele, altii isi fac linisiti treaba pe la spatele vostru.
Marea masa de romani are alte probleme si ii doare in dos de Rosia Montana, de asta nu vin sa va sustina. Oamenii mor cu zile in spitale pentru ca nu sunt medicamente, medici si conditii umane pentru tratament. Copiii nu au acces la educatie si scoala este luata in deradere de tinerii care reprezinta viitorul tarii. Industria este demolata pas cu pas, evaziunea fiscala este la ea acasa in orice domeniu economic, soselele sunt praf si noi ne dam de ceasul mortii sa oprim o exploatare pentru care s-a dat o lege. Dar pentru toate problemele de mai sus de ce nu iese nimeni in strada, de ce nu vedem tineri cerand acces la educatie, sistem de sanatate mai bun, protectie sociala si alte lucruri pentru care vedem proteste de strada in vest? Pentru ca noi suntem mult mai naivi si mult mai usor de manipulat.
Chiar nu vedem ca totul este un exercitiu de PR foarte bine pus la punct? Noi am nenorocit si singuri zone intregi, am produs dezastre ecologice si fara ajutorul celor din Canada sau din alte tari. Am taiat singuri sute de hectare de paduri fapt care a dat nastere an de an la inundatii catastrofale, am poluat prin combinatele siderurgice, de ingrasaminte chimice si de cauciuc orase intregi, am braconat si am distrus fauna si flora fara ca vreunul dintre cei aflati acum in Piata Universitatii sa se sesizeze. De ce? Pentru ca la momentul respectiv toate aceste dezastre s-au produs in liniste, n-au avut PR. Pentru ca atunci toti cei de la conducerea tarii erau intelesi. Acum s-au certat si au nevoie de o mascarada ca sa se poata lovi si sa castige lupta fiindca altfel romanilor nu le-ar mai pasa. Sunt satui. De altfel se si vede asta cu ochiul liber fiindca singurii care percuteaza sunt cei tineri si activi in online.
S-a vorbit si la noi despre o revolutie pe facebook/twitter dar e o absurditate. Ce gluma proasta! Ce cerem noi de fapt? Oprirea exploatarii hotarate printr-o lege data de un stat in favoarea unei companii. E absurd dar se intampla. Sa zicem ca o vom opri. Asa si? Vom avea un sistem de sanatate mai bun? Vom avea un sistem de educatie mai bun? Ce vom avea? Romani fericiti? Cati?
Pun pariu ca in tot acest timp in care romanii sunt ocupati cu protestele sau stau lipiti de televizoare sa vada ce se mai intampla cu Rosia Montana, magnatii lemnului taie linistiti paduri, cateva spitale mai raman fara fonduri si cateva zeci de medici mai pleaca in Franta sau Anglia, cateva sute de elevi renunta la scoala pentru ca aceasta sta sa cada pe ei sau pentru ca nu pot ajunge la ea, la centrele de colectare de fier vechi se primesc cateva tone de cabluri si niste baieti smecheri care fac autostrazi mai fura cateva zeci de milioane de euro. Acusica vine frigul, zapezile, viscolul si romanii vor fi ocupati cu asta, nu va mai fi nevoie de Rosia Montana ca sa fie tinuti ocupati. Si furtul va continua fara niciun fel de problema.
Am spus-o si o repet. Daca vrem sa rezolvam ceva avem nevoie de sustinere a maselor. Si pentru asta avem nevoie de un lider si de strategie. Trebuie sa rezolvam problemele cu care se confrunta masele, nu sa ne tinem ocupati cu fantasmagorii ieftine. Ne plangem ca ni se fura aurul, dar petrolul l-am vandut fara remuscari si sunt sigur ca am facut un deal mult mai prost. Ca sa poti schimba ceva ai nevoie de putere in parlament, in guvern, nu de 10.000 de romani iesiti in strada. Ai nevoie de milioane de romani care sa inteleaga ca le poti rezolva problemele si care sa-ti dea un vot cu care sa ajungi unde poti intradevar schimba lucruri. Din pacate noi n-avem alternative aici. Rosii, galbeni, portocalii sau colorati in orice fel sunt toti o apa si un pamant. Partea buna e ca nu-i mai crede nimeni si e un moment bun sa oferi o alternativa.
E foarte simplu sa vezi ce vor romanii, trebuie doar sa te uiti in anuarul statistic pentru a-ti da seama. Uita-te cati stau in mediul rural, uita-te cati sunt trecuti de 50-60 de ani, uita-te cati au 3-4 copii si ai sa intelegi imediat ca oamenii vor sanatate, educatie, drumuri, tractoare s.a.m.d. Si in absenta acestora se multumesc cu ulei, zahar, galeti, rachiu si mititei. Cand o sa putem sa le dam ceea ce le lipseste atunci o sa reusim sa schimbam Romania. Pana atunci nu suntem decat niste simpli NAIVI romantici care cred ca o tara din UE in 2013 isi poate schimba conducatorii printr-un protest cu tobe si biciclete in Piata Universitatii. Amintiti-va de mineriade dragi prieteni si ganditi-va cat de usor au fost manipulati atunci minerii. Pentru ca liderul lor era mai puternic decat liderii din Piata si avea o strategie mai buna. Sigur UE nu va permite in 2013 o astfel de actiune dar acum nu mai e nevoie. Avem TV, internet si cel mai important, avem PR dragilor.
Ieri am comentat un articol al lui Adrian Ciubotaru in al carui final gasisem o remarca cu privire la sentimentul de vinovatie pe care o sa-l traim fata de copiii nostri cand acestia ne vor reprosa ca n-am facut nimic in legatura cu Rosia Montana. Eu lucrez in educatie de 11 ani si ma incumet sa pun si eu o intrebare. Care copii? Aceia care isi injura si ameninta profesorii in clasa, aceia care vor sa devina fotbalisti si manelisti, aceia care idolatrizeaza simboluri ca Bianca Dragusanu, Dodel, Andreea Tonciu sau Bahmuteanca? Sa fim seriosi … adevaratele noastre probleme sunt altele … dar noua ne place PR-ul. 🙂 Iata mai jos inca o dovada a naivitatii exprimata printr-un stupid „Jos capitalismul!” in 2013, an in care Romania este membra UE, absorbita ireversibil de un capitalism care face posibil chiar protestul in cauza. 😐
Sursa foto: www.crowdvoice.org
zf a zis
Nu cred ca ai dreptate. RM e un simbol, lupta trebuie castigata pentru a se crea un precedent al clasei conducatoare ce asculta dorinta opiniei maselor.
Pe mine ma doare la basca de natura de pe muntele ala si ma lasa complet rece minerii aia grasuti care se zvarcolesc pe jos ca mor de foame.Mi se rupe si de restul argumentelor pro si contra insa sunt impotriva proiectului dupa ce am observat campaniile manipulatoare de o marsavie rara a RMGC. Frate, daca incerci sa ma iei de prost,in secunda urmatoare eu iti sunt impotriva si daca proiectul tau are binecuvantarea tuturor sfintilor din Rai. Bineinteles, ne putem impaca, pretul meu pentru a redeveni prietenos e undeva pe la 2300-2500 euro cred 🙂
Adrian Monoranu a zis
@zf: Si victoria asta e regizata. That’s my point. Everything is an illusion.
Stefan a zis
This …. this is awesome.
Total de acord cu articolul. Atitudinea exista, destul de buna, dar indreptata spre o problema care nu e chiar asa de grava cum se zice ( parerea mea).
Adrian Nechifor a zis
Sunt si nu sunt de acord cu tine. O sa si explic: la fel ca tine, consider ca e mai important sa iesim chiar azi in strada pentru un sistem de sanatate pus la punct, pentru educatie performanta si mai ales pentru o legislatie fiscala total reformata, adica simplificata. Pentru ca da, in fiecare luna vad ca jumatate din banii pe care ii fac prin firma se cam duc la stat. Apoi, vad in fiecare luna cum angajatorul meu plateste pentru mine bani buni la sanatate si pe deasupra mai platesc si eu inca o data sanatatea pe firma mea. Cu toate astea, acum doua luni aveam nevoie de o radiografie la mana, am stat doua ore la spital, nu m-a bagat nimeni in seama si am facut-o pe bani, in sistemul privat.
Deci da, in fiecare luna vad cum statul imi fura bani si nu stiu cat mai rezist. Tentatia de a trece cat mai multe pe sistemul „la negru” e foarte mare si, cred eu, aboslut justificata in conditiile actuale.
DAR, in acelasi timp sper ca precedentul creat de protestele impotriva RMGC ne-a facut mai constienti. Mai constienti ca putem face ceva protestand civilizat. Adica eu cred ca, dat fiind faptul ca au iesit niste oameni care au totusi ceva de spus, adica nu-s lucratori la strung care stiu doar ca statul trebuie sa le dea, ne dezvolta cultura protestului. Pentru prima oara am vazut oameni multi care stiau de ce sunt acolo si erau in stare sa lege doua vorbe. Asta imi spune ca deja calitatea protestelor din Romania e cumva crescuta. Asadar, sper ca dupa rezolvarea RMGC-ului, oamenii vor deveni constienti si ca voi avea cu cine sa ies in Piata Unirii pentru a cere fiscalitate redusa, sistem de sanatate si infrastructura. Acum, poate ca sunt naiv, ramane de vazut.
Ce vreau sa spun e ca eu consider protestele astea un pas inainte. Un pas inainte catre proteste mari impotriva lucrurilor care ne afecteaza zi de zi, luna de luna, an de an si care nu pot fi rezolvate altfel, pentru ca daca m-as baza pe cei care ne conduc, atunci chiar as fi naiv.
zf a zis
in plus asta cu „sa creem bunastare in zona” imi aduce aminte de studentia mea cand, ramas fara bani, mi-am bagat harddisk-ul la amanet. Vreo 10 zile apoi am avut ce bea si cu ce merge in cluburi dar dupa asta tot in „foame” am ajuns, dar si cu pc-ul pe butuci…mai fa programare/turism frate -> viitor fucked 🙂
cetatean a zis
1. Informatiile dvs cu privire la numarul de protestatari e falsa.Probabil ati luat-o de la antene.
2. Protestatarii au si nu ai lideri. E un fenomen care abia a inceput. Sunt unele persoane care ”conduc” protestatarii. Insa liderii adevarati probabil se vor contura mai tarziu.
3. Ceea ce spuneti ca nu se va schimba nimic e fals. Acesti oameni au schimbat alti oameni, au trezit romani amortiti de grijile si nevoile personale, au revigorat constiinta unei natiuni. Au influentat companii de asigurari care nu vor face contracte cu aceasta companie. Au mai fost si altele, insa e prea mult de scris.
4. Citez: ” Suntem atat de naivi incat chiar credem ca protestele si micile victorii vor aduce Romaniei si romanilor un viitor mai bun, dar e fals.” Din nou. Fals. Daca vom reusi, protestele vor aduce Romaniei un mediu mai curat, vor aduce la cunostinta politicienilor ca trebuie sa tina cont mai intai de cetateni. Se va crea un precedent.
Dar probabil sa tie nu iti pasa daca zona muntilor Apuseni si Dunarea va fi poluata de cianuri si metale grele, ca doar nu te duci in vacanta la Rosia Montana.
5.Daca lumea protesteaza pentru Rosia Montana nu inseamna ca Romania nu are si alte probleme. Si da, in tot acest timp parlamentarii fac si alte lucruri precum legea care le permite primarilor sa fie incompatibili, dar legali. Nu inseamna ca nu vor protesta si pentru alte probleme. Insa nu poti sa iesi in strada si sa zici ca protestezi pentru tot. One step at a time.
Dar cine esti tu sa ii judeci ca protesteaza pentru asta si nu protesteaza pentru altceva? Tu care iti iei cifrele de la tv.
Voi fi indulgent de data asta presupunand ca esti neinformat (sau dezinformat de tv).
O sugestie: mai informeaza-te!
Check: totb.ro
http://www.rosiamontana.org/
Adrian Monoranu a zis
@cetatean: presupunerile tale despre sursele mele de informatii sunt eronate. In plus, cred ca ai citit printre randuri ce-am scris. Succes cu protestul. Astept sa vad cand veti protesta si pentru cele enumerate de mine.
Paun a zis
Dar d-voastra cand veti protesta pentru nemultumirile proprii?
Adrian Monoranu a zis
@Paun: Cand vom fi suficient de multi care vom constientiza ca educatia si sanatatea sunt prioritatile. N-am fost si nu voi fi niciodata un lider, asa ca il astept pe cel care va iesi in fata si va conduce un astfel de protest.
Liliana a zis
Ce ar trebui sa facem? Sa stam si sa ne uitam la TV!? Sa lasam Rosia Montana sa fie exploatata de niste hoti si apoi sa platim, toata tara, sute de ani, intretinerea celui mai mare bazin de cianuri din Europa? E bine ca iesim, oricum niciodata Romania nu a iesit in strada ca acum… poate doar la revolutie! Nu cred ca suntem pioni, ar vrea ei! Si chiar daca am fi… e un bun exercitiu pentru Romania sa invete sa protesteze. In aceasta cauza se identifica multi si nu cred ca e vorba numai de Rosia Montana. Cazul Rosia Montana ne-a aratat clar ca politicienii fac ce vor. Daca pana acum se mai ascundeau, acum mai mult ca niciodata ii vedem asa cum sunt ei, niste hoti, fara principii! Si doar noua generatie poate schimba ceva in Romania…
Adrian Monoranu a zis
@liliana: daca tu abia acum ai realizat ca politicienii fac ce vor e cam trist. Rosia Montana e o cauza cool, are PR bun si de asta place tinerilor. De ce nu te-ai alaturat sindicatului Metrorex la greva de azi, de exemplu? Nu merita?
varu.maftei a zis
Mono, esti superficial! Constatarile de mai sus le fac pana si babele de pe sant, la tine ma asteptam la altceva. In 2 pagini n-ai reusit sa spui nimic de cei 4 munti care vor fi rasi, de imensul crater care va ramane in loc, de imensul lac de cianura, de datele economice ale posibilului furt – mai ales de astea, de galeriile romane, etc.
Ma asteptam la mai multe de la tine! Tinar si nelinistit fiind, om cult si de actiune, mi te imaginam in prima linie, poate tu esti unul din liderii de care e nevoie. Insa m-am inselat, ti-e mai acasa in fotoliu, la caldurica…
Adrian Monoranu a zis
@varu.maftei: n-am spus despre muntii rasi si lacurile de cianura pentru ca nu despre asta era vorba in articol, ci despre naivitatea romanilor. Despre ce spui tu stie deja toata lumea. Cat despre a fi lider … nu am eu stofa de lider dar nu inseamna ca n-as putea fi consilier pentru unul. Doar ca nu l-am identificat inca. Daca n-am iesit inca in Piata nu inseamna ca nu ma preocupa problema, doar ca mi-as dori sa imi folosesc energia pentru a obtine schimbari mai mari.
varu.maftei a zis
„mai bine acasa in fotoliu”, scuzati omisiunea.
Ionut a zis
Mono, in unele privinte ai dreptate, dar cred eu ca dincolo de aspectele economice, pe care nimeni nu doreste sa le explice transparent, proiectul Rosia Montana nu ne ajuta mai deloc. Si am sa ma explic de ce spun asta:
1. RMGC merge foarte mult pe crearea de noi locuri de munca, intr-o zona moarta economic. Dincolo de numarul de 3,600 de locuri de munca (cam putine pentru cat se lauda) totul este o mare abureala. Putem crea locuri de munca, dar cu ce costuri viitoare?
2. Aria totala de exploatare a proiectului RMCG va fi de 11.000 de ha, aici incluzand craterul propriu-zis, haldele de steril, iazul de decantare, instalatia de concentrare. E cam mult nu? Stau si ma intreb de ce pana acum statul roman nu a exploatat zacamantul de aur?
3. Da, romanii sunt naivi si usor de manipulat (marea masa), dar nu pot fi luati de prosti. Si tot managementul de la Rosia Montana incearca lucrul acesta, fara sa existe o transparenta totala. Daca nu e nimic de ascuns in proiect, de ce nu fac publice procedura de licitatie si procesul de atribuire a proiectului?
4. Romania este un stat sarac, multe prea sarac, ca sa renunte asa de usor la averea de sub Rosia Montana. Chiar daca este un stat naiv (corupt la varf) nu cred ca poate renunta la aur pentru o redeventa de 6%. 6% din ce – nu s-au facut calcule exacte in ceea ce priveste valoarea intregului zacamant de aur.
5. Cei de la Rosia Montana, se folosesc de naivitatea oamenilor din zona si arata cat de importanta este crearea de locuri de munca in zona. In plus mai au oameni platiti regeste pentru a fi lideri de opinie in zona.
6. Contractul de licitatie si demersurile erau facute inca din anul 1997, asa ca totul este un morman de cacao servit poporului roman.Iar poporul roman s-a cam saturat de mancat cacao – cred eu.
7. Uneori manifestatiile anti Rosia Montana au fost deturnate politic de la adevratul motiv – aici nu poti spune ca este o orientare spre o anumita culoare politica, ci ca se cauta capital politic de pe urma oamenilor care au idealuri.
8. Daca Romania ar avea conducatori cu barbatie si nu doar niste marionete, ar respinge din start orice dorinta a RMCG de a exploata aurul si celelalte metale pretioase (care depasesc de 4 ori valoare estimata a aurului). Asa cum alte popoare reusesc sa isi gestioneze singure resursele sunt sigur ca, daca exista dorinta si in Romania se poate.
Cat despre partea de manipulare a poporului roman,aici iti dau dreptate. Marii politicieni ai lumii ar trebui sa ia lectii de la politicieni neaosi. 🙂
varu.maftei a zis
Mono, nu poti sa tragi o concluzie, sa cataloghezi niste actiuni ignorand complet cauzele, scotindu-le din context! E ca si cum te-ai duce la Cioca Boca, faci o prezentare de produs pentru Tesla S si apoi zici ca aia-s inapoiati ca nu-ti cumpara masina electrica, masina viitorului! Nu, mai intai faci un studiu de piata si daca rezultatul rezoneaza cu ce ai tu de oferit atunci te mobilizezi. Exact ca-n piata!
Si ca sa vezi ca lucrurile incep sa se miste, dupa greva celor cu cainii, au urmat cei de la metrou, urmeaza biciclistii, apoi din nou Rosia si, de ce nu, apoi impreuna cu totii:
https://www.facebook.com/groups/saverosiamontana/permalink/10151879918841488/
Pentru spitale, invatamant si altele inca n-au inceput, dar sunt sigur ca in momentul in care cativa vor porni scanteia, cei care sunt in piata acum vor adera la ea! Doar sa inceapa de undeva…
Weekend fain!
smart start a zis
Unii isi folosesc energia pentru a face schimbari mai mari. Noaptea mintii ! Ce ‘pretext’ mai bun pentru a schimba gandirea adormita a romanilor (printre care si a stimabilului Monoranu Adrian) decat distrugerea Rosiei Montane? Dar daca o dam ca e o chestie de PR in loc sa vedem sansa pentru a nu mai dormi in papuci pe banii confortabili ai statului… atunci bine! Numai bine!
smart start a zis
e reclama la DaRosiaMontana si pe acest blog… No comment! somn usor, domnule profesor! Candva ati fost apreciat. V-ati blazat, pacat!
Sorin Argint a zis
Foarte pesimist articolul … Ai dreptate in schimb in ceea ce priveste PR-ul. Eu unul sper ca finalul sa fie mai vesel: in ciuda frigului pe care mizeaza politicenii sper ca 22-ull de sf de an sa ne prinda cu un guvern nou, sa le iasa PR-ul pe ochi si unora si altora, Base, Ponta si Anto sa crape cianurati iar in urma sa ramana mase mai constiente si mai active. Viva la revolucion! 😉