Se vorbeste atat de mult despre creativitate, despre idei si despre cat de important este sa vii mereu cu ceva nou incat uneori am impresia ca toata lumea gandeste numai in clisee. De ani de zile de cand sunt profesor aud mereu aceeasi placa de la studentii care incep sa studieze Marketingul cu mine. La intrebarea „De ce ai ales sa studiezi Marketingul?” raspunsul este invariabil „pentru ca sunt o persoana creativa si cred ca mi se potriveste din acest punct de vedere”. Dar oare creativitatea este intr-adevar totul? Este oare o conditie necesara si suficienta? Si in fond ce inseamna sa fii creativ?
De tot atatia ani de cand sunt profesor incerc sa demontez acest mit de conditie sine qua non al creativitatii. Mai intai am incercat sa le demonstrez celor care cred ca sunt creativi ca de fapt ceea ce stiu ei despre creativitate e doar o poveste si ca de fapt creativitatea este un construct mult mai complex si complet. Apoi am incercat sa le demonstrez si celor care nu se cred creativi ca de fapt pot fi. Uneori mi-a iesit, alteori nu prea. Dar nu m-am dat batut. M-am ghidat mereu dupa ce spunea Edison.
Innovation is 1% inspiration and 99% perspiration.
De curand insa am dat peste un interviu cu un absolvent de Stanford si mi-a ramas in minte una dintre afirmatiile acestuia. Ideile marete nu valoreaza nimic fara executie. Raman doar idei. Cred ca treaba asta imi statea pe varful limbii de ani de zile dar nu reuseam sa o spun intr-o forma atat de simpla. Si sunt atat de incantat ca am gasit exprimarea potrivita incat imi vine in gand sa imi fac un sticker de pus pe laptop (desi urasc chestiile astea) in asa fel incat ori de cate ori il deschid, cei cu care stau de vorba sa il vada. Sau sa-l scriu cu un marker permanent pe fiecare tabla alba din salile de clasa de la facultate.
Noi romanii suntem un popor tare ciudat. Judecand numai dupa numarul de proverbe si zicatori as zice ca suntem tare creativi, iar asta e o calitate care se mosteneste. Din pacate suntem si tare lenesi si asta iarasi se mosteneste. Dar poate sunt eu prea dur si nu e chiar asa grav. Poate se datoreaza numarului prea mare de idei pe care le avem. Poate fluxul e asa de puternic incat nu mai avem timp sa le mai si punem in practica.
Poate cuvantul potrivit nu e lenes, ci mai degraba superficial. Avem tendinta de a trece foarte usor peste orice si culmea, chiar peste ideile noastre, alea geniale. Gasim imediat scuze pentru a renunta la acestea si pentru a trece mai departe. Si pe deasupra, asa cum ii place sa spuna unui prieten bun, mai suntem si mari povestitori.
Orice idee se transforma in bani numai dupa ce i-ai asociat un business plan, ai atras langa tine resursele de care ai nevoie si te-ai apucat de treaba. Iar cuvantul cheie este treaba.
Brainstorming is quite sexy, but execution is just hard and time consuming.
Totul tine de motivatie. Cand vine vorba de munca si timp consumat motivatia este cea care te tine pe fagasul potrivit. Cand aceasta lipseste vei renunta imediat si te vei intoarce la lucrurile usoare. Adica la povestiri si brasoave. Dar ideile nu se transforma in lucruri marete fara sa pui osul la treaba iar asta e valabil in special pentru tinerii din generatiile care vin din urma. E foarte adevarat ca e important in viata sa faci ceea ce-ti place si se bate multa moneda pe treaba asta acum, insa chiar si-asa, nu putem fi toti povestitori si cu asta basta. Mai trebuie sa si muncim, sa bagam materiale, sa caram pianul ca sa ma exprim in termeni fotbalistici.
Photo credit: Colleen Metzger Designs
Bogdan a zis
Noi romanii suntem un popor de ganditori. Daca un proiect sau o idee ajung in faza de executie, este un caz fericit. De cele mai multe ori ideile sunt distruse inca dn fasa, si nu ajung in faza de executie.
Do more, think less!
Mira Vicol a zis
Toti suntem creativi (mai mult sau mai putin). Problema, este „frica” de a pune in practica acea idee, deoarece succesul dar si esecul sunt doua variante care iti pot crea un sentiment puternic de „frica”.
Iar atunci cand ai o idee, nu inseamna ca ai si solutia.
Elena a zis
Este mai importanta, pana ce interfereaza cu aceasta si alti factori ce ne retin din a finaliza un proiect pe care l-am dorit a fi pus in practica. Ambele sunt indispensabile una fata de cealalta, pacat ca nu mereu e posibil sa ai si o idee buna si sa mai poata sa fie pusa si in aplicare cu succes.