Pentru ca anul acesta nu am reusit sa calc granitele tarii spre vest, m-am hotarat sa plec inspre est. Drept urmare, in weekend am pornit intr-o vizita la vecinii nostri Ucraineni, mai precis la Cernauti (Cernivtsi in ucraineana). Impreuna cu o parte din echipa de anul trecut, am trecut la ofensiva nord-estica.
Am pornit sambata dimineata din judetul Suceava, mai exact din Boroaia, comuna in care am crescut la bunici. Treziti de la ora 5.30, ne-am pus in miscare la ora 6.30 cu gand sa trecem repede prin vama pentru a nu prinde aglomeratia creata de micii comercianti care pleaca spre bazarul din Cernauti. Am ajuns destul de repde in vama, si spre surprinderea noastra era destul de liber.
Cum era de asteptat, din Romania am iesit fara probleme dar apoi am ajuns pe mana vamesilor ucraineni. Primul contact, un sergent care ne-a verificat sumar pasapoartele si ne-a dat un document de trecere prin vama. Stiam ca trebuie „unsi” cu ceva leuti sau grivne (moneda ucraineana) asa ca i-am pus intr-un pasaport 4 lei. S-a uitat la ei si ne-a zis ca nu suntem doar noi „europeni” ci si ei (initial am crezut ca s-a simtit jignit de tentativa noastra de a-l mitui) si ne-a aruncat banii inapoi spunand intr-o moldoveneasca crunta „aishtea-s bani di bomboane la copii blea, asta-i batgiocura” (aici ne-am prins ca „european” insemna ca vrea euro). Am mai adaugat cativa lei si am trecut. A urmat verificarea pasapoartelor si a masinii de catre niste soldati cu ranjete largi si buzunare tot asa. Am trecut in final prin vama cu vreo 30 de lei lasati in urma.
A urmat un drum lent spre Cernauti pe care l-am parcurs cu maxim 60 km/h pentru ca au o groaza de restrictii de viteza si masini de radar ascunse prin paduri sau lanuri de porumb. Noroc ca distanta nu e mare de la vama (doar 37 km) si am ajuns relativ repede la destinatie. Prima impresie de la intrarea in oras … ca la noi. Am cautat un exchange sa schimbam niste dolari sau euro in grivne si am nimerit intr-o piata. Eu am schimbat 100 $ in 800 de grivne dar varul meu a scos direct de pe cardul din Ro insa nu stiu care a fost comisionul.
Bazarul din Cernauti a fost urmatoarea destinatie, deoarece aflasem ca se inchide la 12, asa ca ne-am grabit. Ajunsi acolo, dupa un anevoios drum pe stradute intortocheate si inguste, am descoperit ceva foarte asemanator cu bazarul din SV. Multe masini de Romania, microbuze din toata Ucraina, Moldova, etc., toate inghesuite in niste parcari coordonate de cativa angajati. Am intrat in bazar si ne-am plimbat printre tarabe si magazine cam o ora. Nu am cumparat mare lucru, doar niste cosmetice de la un magazin fix de la intrare la preturi cam la jumate decat la noi.
Urmatoarea destinatie a fost centrul Cernautilor pe care l-am gasit greu deoarece nu prea sunt indicatoare si chiar de-ar fi e greu sa le citesti daca nu stii alfabetul chirilic. Am cumparat o harta dintr-o benzinarie unde am intalnit o vanzatoare care stia english dar „very small”. Ne-a aratat unde suntem si unde e centrul si am purces. Intr-un final am si ajuns si am descoperit de ce i se spune Cernautiului „Mica Viena”. Strazi inguste si pietruite, cladiri din secolele XVIII, XIX, parcuri, monumente, fantani, etc.
Ne-am vanturat pe strazi si magazine cam 2 ore dupa care am facut o pauza de masa. Am ales un restaurant aflat pe o strada pietonala, destul de elegant (cam cel mai elegant din zona) unde am descoperit meniuri doar in ucraineana si germana. Oups, am zis si am intrebat de engleza. A venit o domnisoara care stia ceva engleza si am comandat. Mancarea a fost foarte buna insa spre surprinderea noastra nu aveau nimic de pui. Doar curcan, porc si miel. Mancarea a fost excelenta si cu tot cu bauturi si tips am cotizat cam 360 de grivne (cam 45 de dolari in 4 oameni).
A urmat iar un periplu per pedes pe strazile mici si intortocheate dar de data aceasta, cu ajutorul hartilor, ne-am descurcat binisor. Am descoperit ca placutele din centrul istoric sunt scrise si cu caractere latine dar asta nu ajuta prea mult decat daca stii unde vrei sa ajungi. Nu sunt prea multe muzee de vizitat si nici alte obiective turistice dar sunt o groaza de biserici si catedrale pe care le poti admira inside and outside si se pot face poze fara taxe. Am descoperit si o statuie a lui Mixay Eminetky (Mihai Eminescu) cu care m-am si fotografiat, dar si multe alte monumente. Mi-a placut zona in care se afla teatrul si universitatea.
Am fost surprinsi de cate nunti am putut sa vedem intr-o singura zi. Ceea ce mi-a placut a fost ritualul pe care il au. Pe strada pietonala banuiesc in fata unei institutii unde se oficiaza casatoriile, mirii si apropiatii se opresc pret de cateva minute in fata unei trasuri de fier unde sunt fotografiati, elibereaza 2 porumbei si danseaza un vals pe muzica unei formatii ce canta intr-un cort plasat in zona special pentru asta. Toata lumea bea sampanie si bere si se pleaca spre biserica unde se oficiaza cununia religioasa. Un filmulet puteti vedea aici.
Am facut o groaza de poze insa din pacate, deocamdata le am doar pe cele facute cu telefonul meu ce s-a si descarcat la un moment dat. Urmeaza sa le primesc pe cele facute cu aparatul varului meu si bineinteles o sa le pun pe flickr. Deocamdata va trebui sa va multumiti doar cu cateva. Le puteti vedea aici pe flickr.
Andrei a zis
Nu cred că ar fi fost normal să aveţi atâta nevoie de limba engleză. În Cernăuţi sunt cam tot atâţi români câţi sunt maghiari în Cluj. În Cluj te aştepţi să te descurci un pic mai bine cu maghiara decât se pare că v-aţi descurcat voi cu româna. Din punctul ăsta de vedere, Ucraina e foarte departe de Europa, oricât şi-ar dori ei.
Adrian Monoranu a zis
@Andrei: Nu sunt chiar atat de multi romani in Cernauti pe cat crezi. Sunt cam 4% din populatie si asta inseamna cam 10000 de suflete din 250000 in total. E drept ca am intalnit ceva romani acolo dar destul de putini. Nu stiu exact cati maghiari sunt in Cluj dar cu siguranta te descurci bine cu engleza. 😛 In plus, sa stii ca dpdv al utilizarii limbii engleze, eu am avut dificultati mari si in tari din UE cum ar fi Cehia sau Ungaria asa ca Ucraina nu e asa de departe. Mie unul mi se pare ca sunt oricum mai ospitalieri decat romanii si mai relaxati. Si inca ceva, n-am vazut decat 2-3 caini vagabonzi si 1 singur cersetor.
Tudor a zis
Am fost in Ucraina o saptamana in mai,anul asta si am fost uimit de cat de putini tineri de 16-30 de ani puteau vorbi engleza sau orice alta limba europeana, probabil din mandria de a vorbi o limba foarte apropiata de rusa. In Cehia am avut aceasi problema, in Praga toti chelnerii erau absolut satui de turisti, si ne tratau cu o greatza incredibila – presupun ca din cauza asta refuzau sa vorbeasca altceva decat ceha, ca sa ne intre bine in cap ca noi suntem turisti in tara lor, si ca banii nu pot cumpara orice. Spun asta pentru ca daca depuneai un minim efort de-a vorbi ceha, lucrurile se schimbau radical, deveneau foarte draguti.
Adrian Monoranu a zis
@Tudor: Asa e, sunt foarte putini tineri in Ucraina care nu vorbesc engleza. Si eu am ramas surprins. Stii ce mi se pare mie foarte ciudat si cred ca si din cauza asta nu auzi deloc vorbitori de engleza? Nicaieri nu am auzit melodii in limba engleza. Niciun post de radio pe care l-am prins nu difuza alte melodii decat cele autohtone, ceea ce e foarte ciudat. Ori cred ca sunt scumpe drepturile de autor si nu vor sa plateasca, ori sunt toti foarte nationalisti. Ma intreb daca asa o fi si pe la posturile TV. Si cum toate filmele sunt dublate cu voci in ucraineana … de unde sa mai invete lumea engleza? Cat despre cehi … eu am o parere foarte proasta despre ei. Li s-a suit turismul la cap si vorba ta, te trateaza cu greata si te si inseala la orice, curs valutar, nota de plata, etc. Mi-a ajuns odata Cehia. Urmatoarea destinatie din est va fi Polonia. Sa vedem si acolo ce-o fi. 🙂
alex mazilu a zis
eu am fost acolo acum 20 de ani 🙂
magazin online a zis
dragutz articolul 🙂
N-am ajuns in Ucraina, poate in viitorul ..indepartat 😀
rbk a zis
super frumoase pozele
nu stiam ca sunt locuri asa de frumoase acolo
toata ukraina este asa?
Curly a zis
Tu te-ai „speriat” si ai exclamat pe filmuletz? 😀
La Boroaia am fost si eu :P, la Cernauti la fel, doar cu singura diferenta ca am plecat mai „multumita” referitor la achizitiile din bazarul lor.
Imi place ca scrii tot felul de lucruri interesante aici si mai ales cu poze si filmulete! 🙂
Spor incontinuare! 😉
Robert a zis
Ha ha va mirati sau nu stiti cate e de frumos Cernautiul pai inseamna ca nu prea stiti multeeee. Intr-o zi nu ai ce sa vezi nici intr-un oras din Romania asa ca in unul ca Cernauti de peste 800.000 locuitori.Eu am fost si in Vestul Europei si in estul ei si va spun ca merita vazut atat Cernautiul cat si Chisinaul. Dar fiecare e liber sa creada ce vrea chiar si fara sa vada !
costyy a zis
EU AM FOST IN UCRAINA ULTIMA OARA ACUMA 10 ZILE SI VREAU SA ZIC CA MERG IN FIECARE LUNA,DACA AI DAT 30RON LA VAMESII LOR CAND AI TRECUT LA EI INSEAMNA CA AI MUSCATO TARE DE TOT DE OBICEI SE DA CAND IESI SI EU DE 10 ORI CAT AM FOST NU AM DAT MAI MULT DE 12 RON IN JUR DE 30 GRIVINI.CARE MASINI DE POLITIE ASCUNSE PRIN LANURI DE PORUMB NU MAI INFLORI FRATE!!!!!!!!!DRUMURILE NU SUNT DEPARTE DE ALE NOASTRE!!!!!!!!!!!CU LIMBA ROMANA NUMAI IN BAZAR GASESTI OAMENI CARE MAI RUP CEVA INREST NU STIU DELOC!!!!!!!!!!!!!!DACA OPRESTI IN ORAS SI INTREBI 100 DE PERSOANE 99 NU CUNOSC ROMANA!!!!!!!!!!!UN MAGAZIN BUN GASESTI LA INTRAREA IN CERNAUTI PAKO UNDE GASESTI MULTE BUNE SI IEFTINE MAJORITATEA PRODUSELOR!UN SFAT PENTRU CEI INTERESATI DACA AVETI DE FACUT CUMPARATURI MAI MUKLTE INAINTE DE SARBATORI PASTI,CRACIUN ETC SE MERITA SA FACI UN DRUM PANA LA EI CA SA NU MAI ZIC CA BENZINA E CU CEL PUTIN 1.2RON MAI EFTIN CA LA NOI!BAFTA TUTUROR SI ATENTIE LA POLITIA DIN PORUMB!
Ovidiu a zis
Am primit link cu aceasta pagina de la o foarte buna prietena. Saptamana viitoare vom vizita Bucovina de Nord, inclusiv Cernautiul, asa ca informatiile pe care ai fost atat de dragut sa ni le impartatasesti ne vor fi utile.
Din Finlanda, cu toata simpatia, Ovidiu
Mada S. a zis
E chiar frumoasa Ucraina. Am fost acum 3 ani si am cantat la Filarmonica din Cernauti 🙂
Ovidiu Ciobica a zis
Eu stau nu departe de Cernauti, in Radauti, Bucovina de Sud. Nu am fost inca la Cernauti, pentru ca nu am pasaport deocamdata, dar am de gand sa imai fac unul si sa ajung acolo cat de curand.
Am rude si prieteni care au fost de multe ori, inca dinainte de 89, si vorbeau romaneste fara probleme peste tot, ma indoiesc ca acum s-au schimat cu mult optiunile lingvistice ale cernautenilor.
Ma gandesc logic ca, din moment ce Chisinaul a fost ocupat si rusificat mult mai mult decat Cernautiul, si tot stiu Romana perfect, e cam greu de crezut ce spuneti voaca nu s-a informat mai bine?i pe-aici, mai ales daca zici ca intrebai doar de engleza.
Si cel acre spune ca 99 din 100 nu stiu romaneste, a facut un sondaj, cum poate spune asa ceva atat de sigur, si inca baga majuscule, daca nu s-a informat mai bine? Mi-au spus niste amici din Basarabia despre un caz asemanator: au auzit stupefiati ca multiRomani care au fost acolo spuneau tot asa, ca la Chisinau nu se vorbeste Romaneste. Drept urmare, studentii Basarabeni din Bucuresti au organizat cateva miscari de informare a celor ce nu stiu ce mai se intampla in aceste teritorii Romanesti.
Daca vreti cu adevarat sa verificati daca se mai vorbeste cu adevarat Romana la Chisinau, n-o mai dati pha inglish, incercat Romaneste ! Nu musca nimeni, chiar daca sunt rusi sau altceva, nu o sa va ia capul daca va interesati !
Adrian Monoranu a zis
@Ovidiu Ciobica: Salut Ovidiu. In Cernauti populatia de origine romana este acum minoritara si cand spun minoritara vorbesc despre un procent destul de mic, undeva intre 10 si 20%. Am auzit vorbindu-se limba romana insa foarte rar si doar in bazar si izolat prin alte parti. In Basarabia procentul populatiei de origine romana este de 50-60% si nu uita ca acum limba romana e oficiala si se studiaza in scoli, ceea ce nu se intampla din pacate in Ucraina, nici macar in Bucovina de nord. E explicabil astfel faptul ca in Basarabia se vorbeste limba romana mult mai frecvent. 😉
cezar a zis
salut… ma adresez lui costi daca vede acet mesaj poate imi raspunde. intrebarea mea este daca stii un loc sau un magazin ceva de unde s-ar putea cumpara produse alimentare si nu numai de la ucrainieni mai ieftine decat la noi. ms
Adrian Monoranu a zis
@Cezar: Gasesti in bazarul lor tot ce vrei. De la produse alimentare pana la textile, perdele, unelte etc.
cezar a zis
@Adrian Monoraru:
ms de raspuns… stiu ca gasesc tot felul de produse in bazar…
am fost la bazar la cernauti si am vazut cam ce e acolo. numai ca preturile sunt cam aceleasi ca la noi si totusi multi merg si fac comert cu ce cumpara de acolo… nedumirirea mea este ca eu cred ca ei cumpara de undeva mult mai ieftin de le convine sa le vanda aici cu un pret rezonabil… si ma intreb de unde cumpara….
Ovidiu a zis
Procentul dat de tine, odata 4% altui cititor, apoi maxim 20 mie %, reflecta o neclaritate destul de mare in provinta exactitatii datelor. Da, stiu ca autoritatile kievene nu recunosc multe moniritati, asa cum se intampla si in Serbia, dar asta nu inseamna ca nu mai exista romani acolo intr-un numar semnificativ. Am citit anul trecut un articol despre comunitatile de romani din muntii Poloniei, despre care nu se stia nimic in tara, cel putin oficial. E vorba de familii stramutate acolo cu cateva sute de ani in urma, unii din ei nici nu mai stiu ca sunt romani, dar asta nu schimba situatia: si-au pastrat limba si obiceiurile mai incate decat au ramas in tara noastra. Sunt romani in Voivodina, mai ales cei de varsta a 2a, care fie se declara Sarbi deso vorbesc clar Romana (ce dragut). spunand ca asa se vorbea in casa lor dintotdeauna, fie se recunosc cu greu a fi vlasi sau rumani ( cei de varsta a 3a), dar de frica (probabil au amintiri dureroase cu minoritatile asuprite) nu recunosc ca sunt romani, ci vlasi cel mult. Cel mai tare mi s-a parut cand o doamna in varsta le spunea raspicat reporterului ca el nu e roman, ca au fost niste romani odata pe la ei si nu vorbeau asa ( deci ii considerau straini pe romani pana atunci).
Confuzia sau teama, amintirile din trecut probabil pe unii ii fac sa fie sceptici in privinta unor turisti sau reporteri care vor doar sa discute, stiut fiind ca in aceste tari poti avea mari probleme daca vorbesti prea mult ( si eu ii inteleg, avand in vedere ce regimuri fasciste au condus aceste tari).
Cum multi au platit cu viata devotam,entul pentru neam si limba romana, sunt convins ca bunicii si-au invatat nepotii sa nu vorbeasca romana in public, nici macar cu romanii din tara.
Ei insa vorbesc in familie doar limba romana, asa cum fac ungurii la noi. Da, la ei limba oficiala e ucraineana, si normal ca in public folosesc aceasta limba, mai ales ca rusii sau ucrainenii nu inteleg romana, si nu ai cumsa intrebi de fiecare daca vorbeste romana, il abordezi in limba statului de care apartii.
Sa consemnam ca Ucraina nu e tara propriu-zis, ci stat sovietic, enclava ruseasca, compusa din mai multe nationalitati rusificate, adica polonezi, baltici, cazaci, cehi, slovaci, romani, ruteni si maghiari, pe langa multe alte natii.
Nu exista practic natiunea ucraineana, asa cum nu exista natiune austriaca, belgiana, americana etc. Aceasta sunt doar state formate la comanda politica de niste tari colonialiste, ca Germania, Franta sau Anglia. Se pot numi si enclave sau parti din fostele imperii, reorganizate administrativ si ramase sub tutela „tarilor-mama”.
Asta e opinia mea legata de subiectul Ucraina. Legat de chelnerii din Praga, e adevarat ca putini vorbesc engleza, dar nu cred ca din cauza nationalismului, ci pt ca nu stiu, pur si simplu ! Cei acre mai vorbesc ceva engleza, pronunta asa rau ca trebuie sa repete de 3 ori ca sa intelegi ceva ( where are you from suna cam: uehr arr ioo fraam ). Limba ceha seamana mai mult ca maghiara decat cu rusa sau orice limba slava. Nici in Viena n-o sa gasesti prea multi vorbitori de engleza, desi asta cica-ar fi capitala europeana de top, desi arata ca un oras comunbist bombardat nudemult, cu nsite muzee renovate ce-i drept, dar asta e numai de fatada, orasul propriu-zis e mai mult mort, la fel ca si Praga. Sunt 2 necropole mai bine zis, decat orase moderne. Un oras frumos, vesel, vibrant este, culmea, Bratislava, cu cetateni mult mai prietenosi si vorbitori de engleza, sociabili ( si fete frumoase). Recimand Bratislava pentru cei care vor sa se simta aproape ca acasa si sa se simta cu adevarat bine, asa cum nu se poate in orasele-fantoma Praga si Viena.
Doar guralivii de italieni mai strica monotonia pe acolo, ca pensionarii germani n-o sa stea cu tine la o bere si o poveste, poti fi sigur. Cu bine !
claus web a zis
Se simte si la ei urme de comunism la vami, dar cred ca merita excursii si in aceasta parte a continentului pentru ca exista locuri furmoase. Cu limba ar fi mai dificil, dar probabil ca engleza ar rezolva cat de cat o conversatie, intr-un iz mai dificil si specific.
Lynn a zis
Am si eu o curiozitate. Se poate gasi mobilier, covoare la piata de la Cernauti (Ucraina)? M-ar interesa si preturile aproximative daca se poate. Multumesc anticipat.
Adrian Monoranu a zis
@Lynn: Covoare am vazut, nu stiu insa daca erau de calitate. Mobilier … nu mi-a sarit in ochi. Dar ce nu era acolo??? 🙂
dorin fitarau a zis
Salut,m-ar interesa sa aduc marfa din Ucraina so vand in Romania,as dori sa cumpar piese pt drujbe,consumabile,am vazut ca este plin in Suceava de ele si cred ca sunt din Ucraina.Eu sunt din Bihor am au atelier de reparatii,daca stiti careva ceva dati-mi un raspuns merci
Adrian Monoranu a zis
@dorin fitarau: Nu prea pot sa-ti dau sfaturi comerciale. Stiu insa ca in bazar la ei era si dracu si ta-su! 🙂
Marius a zis
Stie cineva unde e Casa memoriala Aron Pumnul..un mini muzeu am inteles..ar fi fost renovata cu fonduri guvernamentale din Romania…e greu oare de ajuns din zona centrala??…si daca aveti o schema cu traseul spre bazar..eventual de la intrare in Cernauti..saptamana viitaorae am vrea sa mergem o zi…si as vrea sa mergem la bazar, sa vedem zona centrala si sa mancam si ceva bun traditional!!
Adrian Monoranu a zis
@Marius: Din pacate noi n-am vizitat-o si nici nu stim unde este. Bazarul nu e ceva deosebit, insa centrul merita cu prisosinta vizitat. Iti trebuie insa multa rabdare pentru ca nu prea vorbesc rezidentii engleza. 🙂
Marius a zis
Am facut un coment…sper ca a ajuns la destinatie….nu il vizualizez..!!mersi frumos
Cristina a zis
Nu înțeleg de ce aveți pretenția ca in Ucraina sa se vorbească limba engleza,nu este si nici nu a fost colonie ee
a Marii Britanii.Daca ați știe istorie ați cunoaște ca Ucraina are influenta austriaca,deci a doua limba vorbita este germana.Este o mare greșeală sa va imaginați ca toți oamenii sunt lipsiți de coloana vertebrala si nu își prețuiesc limba si cultură
adi a zis
bravo cristina