As vrea sa incep acest post cu o precizare, de fapt mai mult o rugaminte. Majoritatea celor care citesc acest blog stiu cu ce ma ocup. Unii ma stiu de la facultate, altii ca trainer, altii din ipostaza de consultant, altii doar ca si comentator de publicitate, etc. As vrea insa ca astazi sa faceti abstractie de toate acestea. Sa luati in calcul ca sunt doar un om simplu care gandeste si care nu s-a nascut ieri. Asadar sa incepem.
Dupa cum ati aflat daca ati citit postul de ieri, sunt unul dintre clientii nemultumiti ai celor de la Volksbank. Mai exact, nemultumit de faptul ca exista inclus in calculul DAE (dobanda anuala efectiva) aferenta creditului meu, un comision de risc de 0,125% care se calculeaza la sold, lunar. Asta insemnand ca la suma pe care am imprumutat-o eu trebuie sa platesc cam 14.000 de RON pana la finalul contractului.
Ce inseamna acest comision? Foarte simplu (iata explicatie data de angajat al bancii), in cazul in care eu ajung in imposibilitate de a-mi plati o rata, aceasta este acoperita de suma platita in avans in contul comisionului de risc. Pana aici toate bune si frumoase si oarecum de inteles. Problema care apare este ca odata acoperita aceasta rata din suma aferenta comisionului de risc, obligatia de plata a acesteia nu se stinge, ea urmand sa fie platita impreuna cu penalizari si dobanzi la penalizari. Asadar, comisionul de risc acopera banca dar nu si pe mine, desi eu sunt cel care il plateste.
Am putea concluziona ca acest comision este de fapt un soi de asigurare (si acum urmeaza tot o explicatie a unui angajat al bancii) de tip Casco pentru ca si acolo platesti si nu primesti la final nimic inapoi. Gresit! Totusi exista o diferenta, daca automobilul meu este avariat, atunci reparatiile sunt platite de catre asigurator, chiar si in conditiile in care suma platita de mine anterior ca si rate in polita Casco nu acopera valoarea daunelor. Luna urmatoare, eu pot renunta la polita respectiva fara nicio obligatie ulterioara de plata.
Cu alte cuvinte, obligatia de plata nu cade pe umerii mei. Evident, cei mai multi soferi nu au daune atat de mari pe cat platesc si de aici asiguratorii castiga (si pe langa asta mai castiga si din plasarea respectivilor bani pe pietele de capital si din alte investitii de pe urma carora asiguratul nu are niciun castig, dar asta e o alta discutie) dar isi asuma un risc. Bancile … NU! Ei doar te crediteaza din banii platiti de tine si de fapt riscul nu numai ca este acoperit dar se obtine si un castig de pe urma lui. Ce frumos suna, nu?
Sa presupunem ca imi platesc toate ratele fara nicio intarziere pana la final, astfel obligand banca sa nu ma „crediteze” din banii mei si evitand plata unor penalizari si dobanzi suplimentare. In acest fel, banca nu a inregistrat nicio pierdere dar nici un castig suplimentar fata de cel prevazut in contract. In mod normal ar trebui sa primesc banii platiti ca si comision de risc inapoi. Evident, acest lucru nu se intampla, pentru ca banca si-a asumat un risc.
Acest risc insa a fost doar (conform DEX), si citez, „posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de suportat o pagubă; un pericol posibil”. Cuvantul cheie este posibil. Evident ca e posibil sa nu-mi pot plati rata, dar asta nu e o certitudine iar daca acest lucru nu se intampla pana la final, atunci posibilitatea nu s-a confirmat. Ipoteza ca eu nu am fost in stare sa-mi platesc rata a fost falsa, prin urmare s-a infirmat iar rezultatul logic acceptat ar trebui sa fie returnarea banilor. Nu e deajuns ca in timpul creditului banca s-a folosit de banii mei, plasandu-i pe pietele de capital sau imprumutandu-i altor persoane si astfel obtinand un profit? Evident ca nu.
Azi am avut o discutie cu un alt angajat al bancii cu pricina. De fapt cu doi dintre ei. Unul mi-a zis ca din pacate nu se poate negocia valoarea comisionului de risc pentru creditele in lei, inca. Eu nu cerusem chestia asta, ci eliminarea acestui comision, conform cu OUG 50/2010 in timp ce Volksbank doreste sa-l redenumeasca in comision de administrare. Mi-am luat hartiile si am plecat direct catre ANPC (sau mai popular, OPC) pentru a depune o reclamatie vis a vis de aceasta conditionare. Am aflat ca imi trebuie un grafic de returnare a creditului actualizat si cum nu aveam, m-am indreptat spre o alta agentie Volksbank aflata mai in apropiere.
Ajuns acolo, am intrebat daca mi se poate da acest grafic si am aflat ca il pot primi dar fara stampila, pe motiv ca varianta stampilata vine doar de la agentia unde s-a incheiat contractul de credit. Am fost totusi intrebat la ce imi serveste si am spus ca doresc sa-l anexez unei plangeri catre ANPC. Am fost din nou invitat la o discutie, de data aceasta in biroul directorului de agentie (cred) si mi s-au cerut detalii foarte politicos. Am apreciat gestul pentru ca stiam ca acel functionar al bancii nu putea sa-mi rezolve problema, directiva lor fiind clara: fiecare contract de credit se rezolva la agentia unde s-a incheiat.
In discutia avuta am cerut si eu niste detalii legate de acest comision de risc si am aflat ca, de fapt acest comision reprezinta un fel de parghie de actualizare a creditului meu care a fost dat intr-o perioada in care conditiile de acordare erau mult mai bune vis a vis de cele de acum si mai ales in cazul in care dobanda era fixa. In alta ordine de idei, daca acest comision ar disparea, atunci nivelul DAE ar scadea de la 7,9 cat este acum la 7,775. Aparent nu e mult insa, diferenta se traduce in cei 14000+ de RON pe care eu ii platesc.
In conditiile in care, asa cum spuneam si ieri, astazi nicio banca din Romania nu mai poate oferi un astfel de nivel al DAE si de asemenea nu mai doreste sa marketeze produse bancare cu dobanzi fixe garantate, creditul meu incepe sa para neperformant. Evident, banca sufera din faptul ca eu am ales un credit in lei si nu se castiga din diferente de curs valutar, dar ar mai avea si de pierdut din micsorarea dobanzii anuale efective, dar aceasta nu e problema mea. Au preferat sa riste si acum se vaieta ca nu mai castiga?
Sa fim seriosi, pai eu platesc inca o data pe cat am imprumutat numai din dobanda simpla dar probabil banii astia se duc pe investitii iar comisionul de risc era de fapt un cost (din care probabil se acopera salariile angajatiilor, chiriile, plata utilitatilor si alte chestii). Tocmai din acest motiv, majoritatea bancilor au denumit acest comision ca fiind un comision de administrare a creditului si care se pare ca nu este interzis de OUG 50/2010. Cu alte cuvinte, teapa celor de la Volksbank. Cred ca acum injura maxim departamentul de marketing sau agentia care i-a sfatuit sa marketeze produsele redenumind administrarea in risc pentru a deturna atentia consumatorilor. :))
Normal ca acum Volksbank vrea sa redenumeasca acest comision de risc in comision de administrare dar legal acest lucru nu este posibil. OUG 50/2010 prevede comisioanele acceptate si nivelul maxim la care trebuie sa se ridice acestea dar de asemenea prevede si faptul ca nici un alt comision NOU (altul decat cele prevazute in conditiile initiale), nu poate fi introdus in contractul de credit.
In alta ordine de idei, deoarece in contractul meu de credit nu era prevazut un comision de administrare initial, acesta nu poate fi introdus pentru ca se incadreaza in categoria comisioanelor NOI introduse, altele decat cele prevazute de contract. Aici e de fapt buba pe care o tot scarpina cei de la Volksbank. Ei spun ca au voie sa introduca comision de administrare pentru ca este prevazut de OUG dar aceeasi ordonanta spune ca acesta nu poate fi adaugat ulterior in conditiile in care nu exista de la inceput.
Deocamdata, eu ma duc maine sa depun reclamatia la ANPC si din spusele celor de acolo, numarul lor este de ordinul sutelor si creste in fiecare zi. Evident, aceasta reclamatie va fi contestata de banca si se va ajunge la un tribunal unde in final (dupa cateva luni sau poate chiar un an) ANPC va castiga si banca va plati o amenda din banii pe care i-a castigat ruland banii mei din comisionul de risc in tot acest timp. So, nimeni nu va avea nimic de pierdut in afara de mine. Si chiar daca banca va fi obligata sa imi returneze banii la un moment dat, tot nu vor pierde mare lucru pentru ca vor fi castigat indeajuns de mult pana atunci incat sa poata acoperi toate costurile amintite de mine mai sus in timp ce eu voi avut niste bani blocati intr-un cont fara dobanda.
In final, am sa va spun ca cel de-al doilea angajat al celor de la Volksbank m-a rugat sa mai astept si sa nu depun deocamdata plangerea la ANPC pentru ca e posibil ca in cateva zile sa se solutioneze aceasta problema. Reclamatia mea l-ar obliga pe angajat sa-mi trimita un raspuns iar acest lucru ar fi fara folos, deci munca in zadar. Aproape ca inteleg ideea insa reclamatia am s-o depun din principiu.
Nu e normal sa fim tepuiti pe fata si sa inchidem ochii la final. Probabil impresia pe care i-am lasat-o persoanei cu care am discutat a fost ca nu vreau sa inteleg si ca sunt „unul din aceia”. Ei bine, da, sunt unul din aceia care isi cunoaste drepturile si cere sa-i fie respectate! Atat timp cat o sa bagam capul intre umeri si coada intre picioare o sa fim mereu tepuiti. Si apropo de refinantari, va las cu o caricatura foarte reusita si potrivita situatiei expuse.
eBogdan a zis
Da-i in judecata !
Adrian Monoranu a zis
@eBogdan: Urmeaza sa fac si asta dar deocamdata urmez parcursul clasic. 🙂 Poate se schimba ordonanta in lege si am rezolvat. 🙂
Valentin a zis
Felicitari Adrian pentru acest post si pentru atitudine.
Lucrurile trebuie spuse pe nume (ma enerveaza TV-ul atunci cand se mentioneaza „… o banca …”) si este nevoie de actiune.
Succes in demers.
Poate daca ar fi mai multi ca tine bancile s-ar maturiza (si ma refer la nivelul de educatie) putin …
Adrian Monoranu a zis
@Valentin: Merci. Mi se pare o chestie de bun simt macar sa depui o reclamatie atunci cand esti nemultumit. Bancile, si nu numai, profita de nepasarea si chiar lipsa de educatie a romanilor si fac tot felul de manarii. Sper ca postul sa ii mai trezeasca si pe altii desi in publicul acestui blog se regasesc probabil prea putini dintre cei care au credite. 🙁
Cristi a zis
Adi in toata faza asta cineva e luat de prost, ori functionarul respectiv e incompetent ori te minte de ingheata apele si tu nu te-ai prins si uite asa teapa continua.
Comisionul de administrare sau de risc este lunar fata de dobanda care este anuala iar DAE este dobanda anuala, deci cei 0,125% pe luna intr-un an inseamna 1,5% deci daca acest comision ar dispare atunci DAE la tine ar scade de la 7,9% pe an la 6,4% pe an. Acum ai inteles care e artificiul de dus in eroare cu comision lunar si cost anual?
Si daca tu ai comision de administrare la lei de 0,125% pe luna „take a fuc*ing chill pill” eu am 0,59% pe luna la EURO la Bancpost, prima banca oficiala de shmenari din Romanica.
Adrian Monoranu a zis
@Cristi: In post am scris ca e calculat la sold, lunar dar am uitat apoi sa fac calculul. Merci de headz-up. Cu atat mai mult teapa e mai mare pentru noi dar si pentru ei in conditiile in care o sa se scoata acest comision. Indiferent de cat e cuantumul acestui comision (0.125 sau 0.59) sau daca e la lei, euro, franci sau orice alta moneda, el trebuie scos. In plus, eu nu inteleg cum de in Romania, o tara unde moneda oficiala este leul, poti sa-ti iei credit in alta moneda, fie ea si euro. De altfel, exista un principu foarte simplu in banking care spune ca trebuie sa te imprumuti in moneda in care faci business, iar daca business-ul tau e in RO si lucrezi cu lei atunci de ce sa te complici sa faci schimb valutar si sa pierzi din fluctuatii si diferente sau sa mai platesti si comisioane de fiecare data cand schimbi banii?
carucioare bebelusi a zis
Creditele te fac sa intrii intr-un cerc vicios si pe multi ani…Incearca sa renunti la acest obicei!
Cristi a zis
Cand am luat eu credit dobanzile la lei erau f. mari si euro era stabil. Acum nu as mai lua sub nici o forma in alta valuta decat in lei. Comision cand schimbi banii, nu exista doar diferenta de curs valutar. Cu creditele asta pana nu ti se intampla nu realizezi, pana sa iau credite eram total anti-credite dar de exemplu pentru o casa nu ai cum sa economisesti in cativa ani si invariabil ajungi la credit.
Adrian Monoranu a zis
@Cristi: Crede-ma ca si eu cand am luat creditul era mai avantajos sa iau in euro sau chiar in franci elvetieni. Am preferat insa sa fac in lei si se pare ca a fost o miscare castigatoare. Euro a crescut intre timp cu 70 de bani iar la CHF mereu este o diferenta mare la cursul de schimb, plus ca foarte greu gasesti sume mari. Creditul e o necesitate dar noi din pacate nu traim intr-o tara decenta ci intr-o jungla unde supravietuieste cel mai viclean. Pacat ca foarte multi romani nu sunt educati deloc in directia asta. De altfel, daca as fi fost CEO la vreo banca din cele care au investit in RO, as fi luat aceleasi decizii. Pana la urma era si este in continuare o piata plina de oportunitati, mai mult sau mai putin legale. Asta ca sa nu mai zic de posibilitatea de a indoi legile dupa bunul plac … ca deh, „are si guvernantii nostri de niste credite nerambursabile” :))
Infiintare SRL a zis
Incerc sa evit si eu creditele pe cat pot, dar cateodata chiar e rentabil, doar sa nu devina un obicei.
Claudiu Dascalescu a zis
Avand in vedere Ordonanta 50/2010 (benefica pentru clienti, ulterior modificata datorita unui lobby puternic al bancilor), situatia difera de la banca la banca, chiar de la credit la credit.
In cazul in care nu ai primit actul aditional, se procedeaza intr-un fel, in cazul in care banca abuzeaza de pozitia lor exista alte cai de atac.
Sugerez mai intai sa discuti cu banca ca esti hotarat sa ajungi la justitie; chiar poti face o plangere la ANPC. Am scris cateva chestii legate de aceste aspecte intr-un asa zis Ghid al serviciilor financiare: http://bit.ly/ghidservicii
Este cu adevarat o lupta, insa exista cazuri concrete care au castigat in fata bancilor tocmai datorita unor comisioane ascunse.
Contractul intre parti este lege 😉 Depinde de tine pana unde vrei sa ajungi.
Adrian Monoranu a zis
@Claudiu Dascalescu: Am fost la banca si am discutat cam de 2 ori inainte sa ajung la ANPC. Apoi m-am dus si am depus reclamatia acolo insa se pare ca termenul de solutionare este de cel putin 30-45 de zile datorita multitudinii de reclamatii similare. Anyway, am inteles ca banca va contesta oricum reclamatia (mi-au zis si cei de la banca si cei de la ANPC) si cred ca nu le va fi greu. Daca se procedeaza la fel ca in cazul amenzilor de circulatie e foarte simplu pentru un avocat sa gaseasca probleme. Formularul celor de la ANPC este unul tare tampit, spatiile sunt foarte mici, nu se poate completa in asa fel incat sa nu existe probleme si tocmai de aici si posibilitatea de a fi contestat. Nu ma astept sa obtin cine stie ce, asa ca acum sunt in cautarea altor persoane aflate in aceeasi situatie cu mine pentru a demara un proces colectiv la fel ca si cei 700 din Bucuresti. Merci de info si am sa te tin la curent prin intermediul blogului cu ceea ce reusesc sa realizez. 🙂
banker a zis
Se intelege ca atunci cand ai luat creditul (ca si acum) Banca asta avea cele mai bune costuri de pe piata. Deci a fost „friendly”. Si deodata apare OG 50 care te lumineaza! Adica nu ai stiut ce semnezi?! Pai suntem cunoscatori sau nu mai suntem?
Adrian Monoranu a zis
@banker: La momentul respectiv trebuia sa semnez pentru ca imi crapa maseaua si daca nu eram de acord cu acele conditii nu primeam creditul. Am simtit si atunci mana bagata in buzunar dar n-aveam ce sa fac. Acum insa daca tot se poate face dreptate, ce-ai vrea sa fac? Sa zic, nu frate, e drept sa ne fure, eu sunt multumit! :)) Am zis si in post ca e vina celor de la marketing ca au redenumit comisionul si asta se vede si din contract pentru ca nici macar nu si-au pus problema sa specifice ce riscuri reprezinta. I-au zis risc doar asa ca sa nu se cheme comision de administrare pentru ca lumea stramba din nas. In plus, cine i-a pus sa dea credite cu dobanda fixa intr-o tara cu un mediu economic atat de instabil si mai ales in moneda nationala. Unde este strategia in toata chestia asta? Ca doar vorbim de specialisti nu de niste amatori, nu? Volksbank e una din cele mai mari banci din Austria, parca … Apropo, poate nu stii dar eu desi am dobanda fixa am primit acum 2 ani o instiintare cum ca mi s-a modificat dobanda. Am platit timp de 26 de luni inca o suma de bani pana s-au gandit ei sa revina la dobanda initiala. N-am mai scris in post si asta dar tocmai am depus o solicitare sa primesc banii inapoi si daca nu ii voi primi, atunci cu siguranta vom ajunge la proces si sunt ferm convins ca am sanse mari sa castig chiar si cu justitia din Romania. 😉
Cristi a zis
Ce nenorociti…d-aia n-am fost niciodata de acord cu credite rate si alte prostii de genu asta
Piscine a zis
Bancile nu risca nimic,nu te obliga nimeni sa faci vreun imprumut.Dar daca ajungi pe mana lor esti mancat!
Iulian a zis
Cum s-a rezolvat pana la urma ? sau…ai mai rezolvat ceva? am pe cineva care este intr-o situatie oarecum asemanatoare tie si chiar este interesat de cum poate rezolva.